Бањалучки основац ниже медаље на такмичењима из математике и физике

Јована Ивановић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Основна школа „Иво Андрић“ у Бањалуци расадник је талената, а ове године преко школског прага испратиће одликаша Андреја Крчмара, који је бранећи боје своје школе на такмичењима из математике и физике остварио до сада невиђен успјех.

Андреј, који је већ годинама на бројним такмичења остваривао запажене резултате, ове године надмашио је очекивања када је на математичко олимпијади одржаној у Сарајеву освојио златну медаљу.

- Током школовања сам остварио многе успјехе, али за мене је најзначајније прво мјесто које сам освојио на такмичењу на нивоу БиХ. Посебно мјесто заузима и бронзана медаља на Балканској математичкој олимпијади прошле године, али и прва мјеста на републичким такмињењима из математике и физике - прича за "Глас" Андреј који је освајао медаље и на такмичењима у шаху са школском тимом.

Док нас је у холу стрпљиво чекао, овај петнаестогоишњак, посебан по необичној зрелости за своје године, открио је да је било момената када је мислио да нерјешив задатак постоји, али да је и њих на крају успио одгонетнути. На наше питање да ли на природне науке гледа као на слободно вријеме или као на обавезу, каже да је на средини.

- Пошто је потребан и труд и рад, то ми јесте обавеза. Али, истовремено, осјећам љубав према томе и зато што природне науке за мене представљају један вид опуштања, то ми је истовремено и слободно вријеме - рекао је Андреј који планира уписати гимназију, природно-математички смјер.

Андреј је добар друг и колегама увијек при руци, врло је комуникативан и  дружељубив, што још више карактерише његову извандредност. Ријечи хвале за овог ђака, али и његову породицу која му је највећи вјетар у леђа, имају  наставници ове бањалучке школе.

- Иза Андрејевог талента стоји прије свега породица која му пружа велику подршку. Изазов је и за нас, професоре, да се „сналазимо“ са оваквим талентом, увијек је требало припремати нешто више за њега - рекла је наставница математике и Андрејев одјељенски страјешина Наташа Гаврановић.

Са њом се слаже и наставник вјеронауке Александар Стојановић,  додајући да се отпочетка могло видјети да се ради о извандредном ђаку.

- Андреј је сјајан дјечак, и то сам видио још од првих дана када сам га упознао. Његови одговори су увијек били другачији, није то било само „сухо“ преношење наученог, него са математичким размишљањима. Увијек је сјајно разумијевао ствари, због чега ми је било задовољство имати оваквог ученика - рекао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана