Banjalučki osnovac niže medalje na takmičenjima iz matematike i fizike

Jovana Ivanović
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Osnovna škola „Ivo Andrić“ u Banjaluci rasadnik je talenata, a ove godine preko školskog praga ispratiće odlikaša Andreja Krčmara, koji je braneći boje svoje škole na takmičenjima iz matematike i fizike ostvario do sada neviđen uspjeh.

Andrej, koji je već godinama na brojnim takmičenja ostvarivao zapažene rezultate, ove godine nadmašio je očekivanja kada je na matematičko olimpijadi održanoj u Sarajevu osvojio zlatnu medalju.

- Tokom školovanja sam ostvario mnoge uspjehe, ali za mene je najznačajnije prvo mjesto koje sam osvojio na takmičenju na nivou BiH. Posebno mjesto zauzima i bronzana medalja na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi prošle godine, ali i prva mjesta na republičkim takminjenjima iz matematike i fizike - priča za "Glas" Andrej koji je osvajao medalje i na takmičenjima u šahu sa školskom timom.

Dok nas je u holu strpljivo čekao, ovaj petnaestogoišnjak, poseban po neobičnoj zrelosti za svoje godine, otkrio je da je bilo momenata kada je mislio da nerješiv zadatak postoji, ali da je i njih na kraju uspio odgonetnuti. Na naše pitanje da li na prirodne nauke gleda kao na slobodno vrijeme ili kao na obavezu, kaže da je na sredini.

- Pošto je potreban i trud i rad, to mi jeste obaveza. Ali, istovremeno, osjećam ljubav prema tome i zato što prirodne nauke za mene predstavljaju jedan vid opuštanja, to mi je istovremeno i slobodno vrijeme - rekao je Andrej koji planira upisati gimnaziju, prirodno-matematički smjer.

Andrej je dobar drug i kolegama uvijek pri ruci, vrlo je komunikativan i  druželjubiv, što još više karakteriše njegovu izvandrednost. Riječi hvale za ovog đaka, ali i njegovu porodicu koja mu je najveći vjetar u leđa, imaju  nastavnici ove banjalučke škole.

- Iza Andrejevog talenta stoji prije svega porodica koja mu pruža veliku podršku. Izazov je i za nas, profesore, da se „snalazimo“ sa ovakvim talentom, uvijek je trebalo pripremati nešto više za njega - rekla je nastavnica matematike i Andrejev odjeljenski straješina Nataša Gavranović.

Sa njom se slaže i nastavnik vjeronauke Aleksandar Stojanović,  dodajući da se otpočetka moglo vidjeti da se radi o izvandrednom đaku.

- Andrej je sjajan dječak, i to sam vidio još od prvih dana kada sam ga upoznao. Njegovi odgovori su uvijek bili drugačiji, nije to bilo samo „suho“ prenošenje naučenog, nego sa matematičkim razmišljanjima. Uvijek je sjajno razumijevao stvari, zbog čega mi je bilo zadovoljstvo imati ovakvog učenika - rekao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana