Бањалучки гимназијалци знање крунисали медаљама и другарством

Александар Стојановић
Бањалучки гимназијалци знање крунисали медаљама и другарством

Бањалука - Иако су на Олимпијаду метропола у Москви дошли из једног од најмањих градова, бањалучке гимназијалце то није омело да изузетно успјешно рјешавају захтјевне задатке из физике, математике, хемије и информатике и да раме уз раме са вршњацима из много већих свјетских центара постижу врхунске резултате.

Из Москве су се вратили са једном сребрном и три бронзане медаље у појединачном пласману, те бронзом из екипног такмичења, а у конкуренцији су им били средњошколци из 44 свјетске метрополе.

Препуни импресија, сребрни и бронзани гимназијалци испричали су за “Глас Српске” да је иза њих сјајно искуство које су крунисали добрим резултатима, али и бројним пријатељствима.

Ученик трећег разреда Марко Јојић, који је други пут учествовао на овом такмичењу, подигао је љествицу и након прошлогодишње бронзе освојио сребрну медаљу у надметању из математике.

- Оно што је важно је да се такмичимо са ученицима који, поред много бољих, чак врхунских услова, похађају стручне школе из области у којој се надмећу, а за ово такмичење се припремају током читаве године. Због тога је наш резултат још већи, јер смо остварили сјајан пласман с обзиром на то да током године морамо да се посветимо и осталим школским обавезама - рекао је Јојић.

Ученику Сергеју Крчмару је ово такође било друго учешће и ове, као и прошле године, освојио је бронзану медаљу из физике.

- Такмичење се састоји из два дијела, теоријског и практичног. У том практичном дијелу се видио недостатак стручних кабинета и праксе и ту је резултат био нешто лошији, али збирним пласманом сам веома задовољан - рекао је Крчмар.

Ученик првог разреда Марко Димитрић заједно са Леоном Косићем освојио је бронзану медаљу из информатике.

- Мени је ово било прво учешће и одушевљен сам организацијом и искуством. Надам се да ћу ићи и сљедеће године и да ћу остварити још боље резултате - рекао је Димитрић.

Он је додао да су их најпријатније изненадили вршњаци из Минска у Бјелорусији, када су им посљедње вечери донијели поклоне у хотелске собе.

- Надам се да ћемо им сљедеће године узвратити на тај лијеп гест - казао је Димитрић.

Поред такмичарског дијела, ученици нису пропустили прилику да боље упознају руску престоницу.

- Ова Олимпијада је била сјајна прилика да упознамо вршњаке са свих континената и заиста се ријетко пружа шанса за размјену таквих интернационалних искустава - рекла Милица Милашиновић која је учествовала у такмичењу из хемије.

 

Такмичење

Такмичење у главном граду Русије трајало је од 1. до 6. септембра, а Бањалуку је представљало осам ученика, те три професора из Гимназије. Ово је треће узастопно учешће, а планирано је да ђаци одмјере снаге са вршњацима из других школа и сљедеће године.

- Ученици су ишли у пратњи професорице математике Бранке Фаџан, професорице хемије Иване Нишић и помоћника директора Данијеле Штрбац-Улетиловић - рекли су у Гимназији.

 

Бољи услови

Професорица хемије у Гимназији Ивана Нишић истакла је да су све освојене медаље златног сјаја с обзиром на јаку конкуренцију на такмичењу.

- Надамо се да ће ови успјеси наших ученика подстаћи надлежне да нам више помогну у припреми, те да ћемо сљедеће године имати неопходну литературу како бисмо отишли што спремнији - рекла је Нишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана