Banjalučki gimnazijalci znanje krunisali medaljama i drugarstvom

Aleksandar Stojanović
Banjalučki gimnazijalci znanje krunisali medaljama i drugarstvom

Banjaluka - Iako su na Olimpijadu metropola u Moskvi došli iz jednog od najmanjih gradova, banjalučke gimnazijalce to nije omelo da izuzetno uspješno rješavaju zahtjevne zadatke iz fizike, matematike, hemije i informatike i da rame uz rame sa vršnjacima iz mnogo većih svjetskih centara postižu vrhunske rezultate.

Iz Moskve su se vratili sa jednom srebrnom i tri bronzane medalje u pojedinačnom plasmanu, te bronzom iz ekipnog takmičenja, a u konkurenciji su im bili srednjoškolci iz 44 svjetske metropole.

Prepuni impresija, srebrni i bronzani gimnazijalci ispričali su za “Glas Srpske” da je iza njih sjajno iskustvo koje su krunisali dobrim rezultatima, ali i brojnim prijateljstvima.

Učenik trećeg razreda Marko Jojić, koji je drugi put učestvovao na ovom takmičenju, podigao je ljestvicu i nakon prošlogodišnje bronze osvojio srebrnu medalju u nadmetanju iz matematike.

- Ono što je važno je da se takmičimo sa učenicima koji, pored mnogo boljih, čak vrhunskih uslova, pohađaju stručne škole iz oblasti u kojoj se nadmeću, a za ovo takmičenje se pripremaju tokom čitave godine. Zbog toga je naš rezultat još veći, jer smo ostvarili sjajan plasman s obzirom na to da tokom godine moramo da se posvetimo i ostalim školskim obavezama - rekao je Jojić.

Učeniku Sergeju Krčmaru je ovo takođe bilo drugo učešće i ove, kao i prošle godine, osvojio je bronzanu medalju iz fizike.

- Takmičenje se sastoji iz dva dijela, teorijskog i praktičnog. U tom praktičnom dijelu se vidio nedostatak stručnih kabineta i prakse i tu je rezultat bio nešto lošiji, ali zbirnim plasmanom sam veoma zadovoljan - rekao je Krčmar.

Učenik prvog razreda Marko Dimitrić zajedno sa Leonom Kosićem osvojio je bronzanu medalju iz informatike.

- Meni je ovo bilo prvo učešće i oduševljen sam organizacijom i iskustvom. Nadam se da ću ići i sljedeće godine i da ću ostvariti još bolje rezultate - rekao je Dimitrić.

On je dodao da su ih najprijatnije iznenadili vršnjaci iz Minska u Bjelorusiji, kada su im posljednje večeri donijeli poklone u hotelske sobe.

- Nadam se da ćemo im sljedeće godine uzvratiti na taj lijep gest - kazao je Dimitrić.

Pored takmičarskog dijela, učenici nisu propustili priliku da bolje upoznaju rusku prestonicu.

- Ova Olimpijada je bila sjajna prilika da upoznamo vršnjake sa svih kontinenata i zaista se rijetko pruža šansa za razmjenu takvih internacionalnih iskustava - rekla Milica Milašinović koja je učestvovala u takmičenju iz hemije.

 

Takmičenje

Takmičenje u glavnom gradu Rusije trajalo je od 1. do 6. septembra, a Banjaluku je predstavljalo osam učenika, te tri profesora iz Gimnazije. Ovo je treće uzastopno učešće, a planirano je da đaci odmjere snage sa vršnjacima iz drugih škola i sljedeće godine.

- Učenici su išli u pratnji profesorice matematike Branke Fadžan, profesorice hemije Ivane Nišić i pomoćnika direktora Danijele Štrbac-Uletilović - rekli su u Gimnaziji.

 

Bolji uslovi

Profesorica hemije u Gimnaziji Ivana Nišić istakla je da su sve osvojene medalje zlatnog sjaja s obzirom na jaku konkurenciju na takmičenju.

- Nadamo se da će ovi uspjesi naših učenika podstaći nadležne da nam više pomognu u pripremi, te da ćemo sljedeće godine imati neophodnu literaturu kako bismo otišli što spremniji - rekla je Nišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana