Бањалуци неопходни нови вртићи: Субвенције неће скратити листе чекања

Јелена Танацковић
Бањалуци неопходни нови вртићи: Субвенције неће скратити листе чекања

БАЊАЛУКА - Град ће ове године постати богатији за два вртића, и то у насељима Куљани и Врбања, а с обзиром на то да се на листи чекања и даље налази око 2.000 малишана, једино рјешење је да се изграде предшколске установе са више вртићких група.

Рекла је ово за “Глас Српске” директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић и додала да ће вртић у Куљанима своја врата отворити у априлу.

- Ово насеље ће добити предшколски објекат за четири групе дјеце. Биће двије мјешовите јасличке и двије мјешовите вртићке групе. У Врбањи је планирано да буду двије групе, мјешовита и вртићка - рекла је Куртиновићева.

Додала је да је број дјеце смјештене у вртићима и оних који се налазе на листи чекања, изједначен, те да сматра да субвенције за приватне вртиће, које су најављене из Градске управе, неће ништа промијенити.

- То је једна константа која је свима позната у Бањалуци. У граду у сваком моменту има 2.000 малишана који чекају мјесто у вртићима и такво стање се неће промијенити субвенцијама. У неком моменту ће се повећати обухват дјеце, али сматрам да то неће смањити проценат дјеце које немају смјештај у вртићу - казала је Куртиновићева.

Нагласила је да су субвенције ипак корисне за родитеље и њихов буџет.

- Субвенције су веома корисне за родитеље, зато што ће издвајати мање новца за вртић, али само под условом да се цијена у приватним установама не повећа - рекла је Куртиновићева.

Истакла је да у Центар за предшколско васпитање и образовање сваки дан пристижу нови захтјеви за пријем у вртиће.

- Бањалука је град који има велики прилив становништва, а самим тим и дјеце. Једино рјешење за смањење листа чекања је градња великих објеката. Требало би да се плански граде вртићи са најмање десет вртићких група, који би могли да прихвате већи број дјеце одједном - казала је Куртиновићева.

Екранизам

Центар за предшколско васпитање и образовање организује едукацију родитеља јасличког узраста у вези са проблемима које изазива екранизам, а због све већег броја дјеце са потешкоћама у развоју.

- Превентивно желимо да реагујемо на младе родитеље и да укажемо каква су посљедња истраживања, али и оно са чим се васпитачи суочавају. У разговору са родитељима желимо да укажемо шта је основни проблем и зашто долази до повећања дјеце са потешкоћама у развоју - рекла је Јелена Куртиновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана