Banjaluci neophodni novi vrtići: Subvencije neće skratiti liste čekanja

Jelena Tanacković
Banjaluci neophodni novi vrtići: Subvencije neće skratiti liste čekanja

BANjALUKA - Grad će ove godine postati bogatiji za dva vrtića, i to u naseljima Kuljani i Vrbanja, a s obzirom na to da se na listi čekanja i dalje nalazi oko 2.000 mališana, jedino rješenje je da se izgrade predškolske ustanove sa više vrtićkih grupa.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović i dodala da će vrtić u Kuljanima svoja vrata otvoriti u aprilu.

- Ovo naselje će dobiti predškolski objekat za četiri grupe djece. Biće dvije mješovite jasličke i dvije mješovite vrtićke grupe. U Vrbanji je planirano da budu dvije grupe, mješovita i vrtićka - rekla je Kurtinovićeva.

Dodala je da je broj djece smještene u vrtićima i onih koji se nalaze na listi čekanja, izjednačen, te da smatra da subvencije za privatne vrtiće, koje su najavljene iz Gradske uprave, neće ništa promijeniti.

- To je jedna konstanta koja je svima poznata u Banjaluci. U gradu u svakom momentu ima 2.000 mališana koji čekaju mjesto u vrtićima i takvo stanje se neće promijeniti subvencijama. U nekom momentu će se povećati obuhvat djece, ali smatram da to neće smanjiti procenat djece koje nemaju smještaj u vrtiću - kazala je Kurtinovićeva.

Naglasila je da su subvencije ipak korisne za roditelje i njihov budžet.

- Subvencije su veoma korisne za roditelje, zato što će izdvajati manje novca za vrtić, ali samo pod uslovom da se cijena u privatnim ustanovama ne poveća - rekla je Kurtinovićeva.

Istakla je da u Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje svaki dan pristižu novi zahtjevi za prijem u vrtiće.

- Banjaluka je grad koji ima veliki priliv stanovništva, a samim tim i djece. Jedino rješenje za smanjenje lista čekanja je gradnja velikih objekata. Trebalo bi da se planski grade vrtići sa najmanje deset vrtićkih grupa, koji bi mogli da prihvate veći broj djece odjednom - kazala je Kurtinovićeva.

Ekranizam

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje organizuje edukaciju roditelja jasličkog uzrasta u vezi sa problemima koje izaziva ekranizam, a zbog sve većeg broja djece sa poteškoćama u razvoju.

- Preventivno želimo da reagujemo na mlade roditelje i da ukažemo kakva su posljednja istraživanja, ali i ono sa čim se vaspitači suočavaju. U razgovoru sa roditeljima želimo da ukažemo šta je osnovni problem i zašto dolazi do povećanja djece sa poteškoćama u razvoju - rekla je Jelena Kurtinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana