Бањалучанка поклонила сабрана дјела Иве Андрића библиотеци из Приштине

Срна
Foto: Илустрација

ГРАЧАНИЦА- Пензионерка из Бањалуке Милка Векић поклонила је Народној библиотеци из Приштине са измјештеним сједиштем у Грачаницу сабрана дјела нобеловца Иве Андрића.

Поклон ће бити уручен посредством бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је Срни да је ријеч о сабраним дјелима са воденим жигом и да је Векићева изразила жељу да постане дародавац некој од српских установа на Косову и Метохији.

Он је пренио да је Векићева рекла да нема могућности да будем већи донатор, али да је одлучила да из своје библиотеке издвоји сабрана дјела Иве Андрића и поклони их некој библиотеци у српским срединама на Косову и Метохији.

Арлов је обавијестио директора Народне библиотеке из Приштине са измјештеним сједиштем у Гарчаницу да ће првом приликом, када му буде дозвољен улазак на Косово и Метохију, допремити поклон, а да ће, уколико му не буде дозвољен улазак, наћи начин да овај поклон Векићеве заузме мјесто на рафовима најстарије Народне библиотеке на Косову и Метохији.

Објекат, архиву и хиљаде књига, које су красиле Народну библиотеку из Приштине изграђену 1984. године од повлачења српске војске и полиције у јуну 1999. године, контролишу Албанци, који су, како тада записано, на ломачии спалили хиљаде наслова у дану, а са платоа испред ње поломили бисте Доситеју Обрадовићу, Вуку Караџићу и Његошу, везали их ланцима за тракторске приколице и одвукли на сметљиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана