Banjalučanka poklonila sabrana djela Ive Andrića biblioteci iz Prištine

Srna
Foto: Ilustracija

GRAČANICA- Penzionerka iz Banjaluke Milka Vekić poklonila je Narodnoj biblioteci iz Prištine sa izmještenim sjedištem u Gračanicu sabrana djela nobelovca Ive Andrića.

Poklon će biti uručen posredstvom banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je Srni da je riječ o sabranim djelima sa vodenim žigom i da je Vekićeva izrazila želju da postane darodavac nekoj od srpskih ustanova na Kosovu i Metohiji.

On je prenio da je Vekićeva rekla da nema mogućnosti da budem veći donator, ali da je odlučila da iz svoje biblioteke izdvoji sabrana djela Ive Andrića i pokloni ih nekoj biblioteci u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Arlov je obavijestio direktora Narodne biblioteke iz Prištine sa izmještenim sjedištem u Garčanicu da će prvom prilikom, kada mu bude dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, dopremiti poklon, a da će, ukoliko mu ne bude dozvoljen ulazak, naći način da ovaj poklon Vekićeve zauzme mjesto na rafovima najstarije Narodne biblioteke na Kosovu i Metohiji.

Objekat, arhivu i hiljade knjiga, koje su krasile Narodnu biblioteku iz Prištine izgrađenu 1984. godine od povlačenja srpske vojske i policije u junu 1999. godine, kontrolišu Albanci, koji su, kako tada zapisano, na lomačii spalili hiljade naslova u danu, a sa platoa ispred nje polomili biste Dositeju Obradoviću, Vuku Karadžiću i Njegošu, vezali ih lancima za traktorske prikolice i odvukli na smetljište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana