Бањалучани огорчени: Регулациони планови “граде” пумпу до пумпе

Маријана Миљић Бјеловук
Бањалучани огорчени: Регулациони планови “граде” пумпу до пумпе

БАЊАЛУКА - Пумпе у Српској ничу као печурке послије кише, а питање је и колико надлежни на локалу воде рачуна о близини објеката исте намјене приликом издавања дозвола за рад, јер ће само у једном бањалучком насељу ускоро на 70 метара дужине бити чак четири бензинске станице.

 

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, у Српској тренутно има 355 бензинских пумпи, што је за 44 више него прије пет година.

Улица Књаза Милоша граница је Лазарева један и Лазарева два. Управо у тој улици на дужини од 70 метара постоје три пумпе, а ускоро ће бити отворена и четврта, јер је објекат скоро завршен. Мјештани су огорчени због тога и наводе да велики број пумпи на малом простору утиче на квалитет живота оних који станују у околини. 

Предсједник Савјета мјесне заједнице Лазарево један Игор Видовић рекао је да на једној страни поменуте улице која припада њиховој МЗ постоје двије пумпе, “Нешковић” и “Крајинапетрол”, те да они нису могли утицати на то што је прије двије и по године отворена и “Хифа”, одмах преко пута, јер тај дио припада МЗ Лазарево два. На том дијелу компанија “Нешковић” гради нову бензинску станицу, одмах преко пута постојеће, а која би ускоро требало да буде пуштена у рад.

- Регулациони планови су главни кривци што се на тако малом простору налази толико пумпи. Представници МЗ Лазарево два требало је да изнесу примједбе, а да ли су, не знам. Не знам колика је и њихова моћ утицаја. Овдје су кривци они који су у самом регулационом плану дозволили да се на малом простору налазе чак четири пумпе. То је апсурд над апсурдима - поручио је Видовић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Лазарево два Ненад Рађевић истиче да је недавно преузео дужност и да није баш упознат са овом тематиком, али да ће свакако то бити једно од питања на сједници Савјета која је заказана за данас.

Директор “Нешковић” пумпи Јовица Вучковић није се јављао на телефонске позиве, тако да нисмо успјели добити одговоре колика је економска оправданост за отварање нове пумпе у непосредној близини постојеће.

Према сазнањима “Гласа Српске”, у непосредној близини постојећих пумпи у бањалучком насељу Лазарево недавно је продато земљиште.

- Инвеститор који је за то искеширао позамашну своту новца земљиште је купио јер планира да изгради бензинску пумпу - тврди извор “Гласа Српске” из нафтне индустрије.

Из Градске управе Бањалука кажу да су сагласности које је потребно прибавити приликом изградње бензинске пумпе прописане Законом о уређењу простора и грађењу, те посебним законима и подзаконским актима. Издавање тих сагласности зависи и од локације на којој се гради.

- Да би инвеститор приступио изградњи, треба да прибави локацијске услове и грађевинску дозволу. Да би пумпа била пуштена у рад, неопходна је употребна дозвола - поручили су из Градске управе.

Приликом издавања тих докумената инвеститор треба да прибави и противпожарну и водну сагласност, еколошку дозволу, а потребна је и сагласност комуналних предузећа, као што су водовод, електро, топлана и други, али и сагласности које зависе од специфичности поједине локације.

- Овлашћена правна лица приликом издавања сагласности дужна су да воде рачуна о испуњености услова, свако из своје области, па тако и о близини објеката исте намјене - кажу из бањалучке Градске управе. Нагласили су да на одбијање давања сагласности могу утицати противпожарни и други безбједносни разлози, испуњеност саобраћајних услова, услова из области заштите животне средине и друго.

Профит

Упркос великој конкуренцији компаније које се баве продајом и дистрибуцијом нафте и нафтних деривата биљеже све веће профите.

Према подацима АПИФ-а, најпрофитабилнија у прошлој години била је “Нешковић” пумпа, која је годину завршила са добити већом од девет милиона марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана