Banjalučani ogorčeni: Regulacioni planovi “grade” pumpu do pumpe

Marijana Miljić Bjelovuk
Banjalučani ogorčeni: Regulacioni planovi “grade” pumpu do pumpe

BANjALUKA - Pumpe u Srpskoj niču kao pečurke poslije kiše, a pitanje je i koliko nadležni na lokalu vode računa o blizini objekata iste namjene prilikom izdavanja dozvola za rad, jer će samo u jednom banjalučkom naselju uskoro na 70 metara dužine biti čak četiri benzinske stanice.

 

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, u Srpskoj trenutno ima 355 benzinskih pumpi, što je za 44 više nego prije pet godina.

Ulica Knjaza Miloša granica je Lazareva jedan i Lazareva dva. Upravo u toj ulici na dužini od 70 metara postoje tri pumpe, a uskoro će biti otvorena i četvrta, jer je objekat skoro završen. Mještani su ogorčeni zbog toga i navode da veliki broj pumpi na malom prostoru utiče na kvalitet života onih koji stanuju u okolini. 

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lazarevo jedan Igor Vidović rekao je da na jednoj strani pomenute ulice koja pripada njihovoj MZ postoje dvije pumpe, “Nešković” i “Krajinapetrol”, te da oni nisu mogli uticati na to što je prije dvije i po godine otvorena i “Hifa”, odmah preko puta, jer taj dio pripada MZ Lazarevo dva. Na tom dijelu kompanija “Nešković” gradi novu benzinsku stanicu, odmah preko puta postojeće, a koja bi uskoro trebalo da bude puštena u rad.

- Regulacioni planovi su glavni krivci što se na tako malom prostoru nalazi toliko pumpi. Predstavnici MZ Lazarevo dva trebalo je da iznesu primjedbe, a da li su, ne znam. Ne znam kolika je i njihova moć uticaja. Ovdje su krivci oni koji su u samom regulacionom planu dozvolili da se na malom prostoru nalaze čak četiri pumpe. To je apsurd nad apsurdima - poručio je Vidović.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lazarevo dva Nenad Rađević ističe da je nedavno preuzeo dužnost i da nije baš upoznat sa ovom tematikom, ali da će svakako to biti jedno od pitanja na sjednici Savjeta koja je zakazana za danas.

Direktor “Nešković” pumpi Jovica Vučković nije se javljao na telefonske pozive, tako da nismo uspjeli dobiti odgovore kolika je ekonomska opravdanost za otvaranje nove pumpe u neposrednoj blizini postojeće.

Prema saznanjima “Glasa Srpske”, u neposrednoj blizini postojećih pumpi u banjalučkom naselju Lazarevo nedavno je prodato zemljište.

- Investitor koji je za to iskeširao pozamašnu svotu novca zemljište je kupio jer planira da izgradi benzinsku pumpu - tvrdi izvor “Glasa Srpske” iz naftne industrije.

Iz Gradske uprave Banjaluka kažu da su saglasnosti koje je potrebno pribaviti prilikom izgradnje benzinske pumpe propisane Zakonom o uređenju prostora i građenju, te posebnim zakonima i podzakonskim aktima. Izdavanje tih saglasnosti zavisi i od lokacije na kojoj se gradi.

- Da bi investitor pristupio izgradnji, treba da pribavi lokacijske uslove i građevinsku dozvolu. Da bi pumpa bila puštena u rad, neophodna je upotrebna dozvola - poručili su iz Gradske uprave.

Prilikom izdavanja tih dokumenata investitor treba da pribavi i protivpožarnu i vodnu saglasnost, ekološku dozvolu, a potrebna je i saglasnost komunalnih preduzeća, kao što su vodovod, elektro, toplana i drugi, ali i saglasnosti koje zavise od specifičnosti pojedine lokacije.

- Ovlašćena pravna lica prilikom izdavanja saglasnosti dužna su da vode računa o ispunjenosti uslova, svako iz svoje oblasti, pa tako i o blizini objekata iste namjene - kažu iz banjalučke Gradske uprave. Naglasili su da na odbijanje davanja saglasnosti mogu uticati protivpožarni i drugi bezbjednosni razlozi, ispunjenost saobraćajnih uslova, uslova iz oblasti zaštite životne sredine i drugo.

Profit

Uprkos velikoj konkurenciji kompanije koje se bave prodajom i distribucijom nafte i naftnih derivata bilježe sve veće profite.

Prema podacima APIF-a, najprofitabilnija u prošloj godini bila je “Nešković” pumpa, koja je godinu završila sa dobiti većom od devet miliona maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana