Балерина Софија Костић: Снове остварује плесом

Илијана Божић
Балерина Софија Костић: Снове остварује плесом

БАЊАЛУКА - Да се трудом, одрицањем, упорношћу и свакодневним радом могу остварити жеље и снови доказује талентована балерина Софија Костић која је већ пет година државни првак БиХ.

О њеним успјесима свједоче и бројне медаље са такмичења и свјетских првенстава. Љубав према балету његује од малих ногу, а прве плесне кораке направила је у плесом клубу “Гема”.  Каже да не може да замисли ни један дан без тренинга.

- Са десет година сам почела да плешем модерни балет са елементима гимнастике и акробатике. Тада је почела љубав која ме је навела да упишем и завршим Прву балетску школу. Мој рад и залагање су награђени  мјестом асистента - рекла је Костићева која упоредо похађа и Економску школу.

Истакла је да је таленат свега пет одсто, те да је све остало рад и труд у сали и ван ње. 

- Оваква врста умјетности, а може се рећи и спорта захтијева много одрицања да би се дошло до резултата. Сваки наступ има своју причу, а маштовити костими  дају посебну чар - рекла је Костићева.

Истиче да је балет прелијеп вид физичке активности, захваљујући којем се дјеца развијају ментално и физички. 

- Дјечацима и дјевојчицама препоручујем да спортом замијене телефоне и улице, те да улажу у себе јер се сваки труд исплати - рекла је Костићева. 

Велику подршку пружају јој родитеља и тренери, а додаје да су финансије плесачима највећи проблем.

- Све трошкове сносимо из властитог џепа. Поред пута и смјештаја који самостално финансирамо, ту су наравно и костими и реквизити - истакла је Костићева. 

Нагласила је да је ова дисциплина прихваћена као спорт прије четири године, тако да доскоро није могла остварити право на спортску стипендију.

- Када бисмо добили финансијску подршку били бисмо на вишем нивоу и могли бисмо ићи на више такмичења. Склапање пријатељстава и стицање нових искустава су најдрагоцјенији дио првенстава - рекла је Костићева. 

 

Свјетско првенство 

Софија Костић се недавно вратила са Свјетског првенства у шоу денсу које је одржано у Њемачкој гдје је у конкуренцији 3.000 такмичара из цијелог свијета изборила пласман у полуфинале да би на крају заузела 14. мјесто. 

- Било је  задовољство и част такмичити се у свечаном амбијенту дворане у Ризи, док су сваки наш покрет помно посматрале и оцјењивале судије свјетског реномеа - рекла је Костићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана