Balerina Sofija Kostić: Snove ostvaruje plesom

Ilijana Božić
Balerina Sofija Kostić: Snove ostvaruje plesom

BANjALUKA - Da se trudom, odricanjem, upornošću i svakodnevnim radom mogu ostvariti želje i snovi dokazuje talentovana balerina Sofija Kostić koja je već pet godina državni prvak BiH.

O njenim uspjesima svjedoče i brojne medalje sa takmičenja i svjetskih prvenstava. Ljubav prema baletu njeguje od malih nogu, a prve plesne korake napravila je u plesom klubu “Gema”.  Kaže da ne može da zamisli ni jedan dan bez treninga.

- Sa deset godina sam počela da plešem moderni balet sa elementima gimnastike i akrobatike. Tada je počela ljubav koja me je navela da upišem i završim Prvu baletsku školu. Moj rad i zalaganje su nagrađeni  mjestom asistenta - rekla je Kostićeva koja uporedo pohađa i Ekonomsku školu.

Istakla je da je talenat svega pet odsto, te da je sve ostalo rad i trud u sali i van nje. 

- Ovakva vrsta umjetnosti, a može se reći i sporta zahtijeva mnogo odricanja da bi se došlo do rezultata. Svaki nastup ima svoju priču, a maštoviti kostimi  daju posebnu čar - rekla je Kostićeva.

Ističe da je balet prelijep vid fizičke aktivnosti, zahvaljujući kojem se djeca razvijaju mentalno i fizički. 

- Dječacima i djevojčicama preporučujem da sportom zamijene telefone i ulice, te da ulažu u sebe jer se svaki trud isplati - rekla je Kostićeva. 

Veliku podršku pružaju joj roditelja i treneri, a dodaje da su finansije plesačima najveći problem.

- Sve troškove snosimo iz vlastitog džepa. Pored puta i smještaja koji samostalno finansiramo, tu su naravno i kostimi i rekviziti - istakla je Kostićeva. 

Naglasila je da je ova disciplina prihvaćena kao sport prije četiri godine, tako da doskoro nije mogla ostvariti pravo na sportsku stipendiju.

- Kada bismo dobili finansijsku podršku bili bismo na višem nivou i mogli bismo ići na više takmičenja. Sklapanje prijateljstava i sticanje novih iskustava su najdragocjeniji dio prvenstava - rekla je Kostićeva. 

 

Svjetsko prvenstvo 

Sofija Kostić se nedavno vratila sa Svjetskog prvenstva u šou densu koje je održano u Njemačkoj gdje je u konkurenciji 3.000 takmičara iz cijelog svijeta izborila plasman u polufinale da bi na kraju zauzela 14. mjesto. 

- Bilo je  zadovoljstvo i čast takmičiti se u svečanom ambijentu dvorane u Rizi, dok su svaki naš pokret pomno posmatrale i ocjenjivale sudije svjetskog renomea - rekla je Kostićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana