Авантура на Врбасу под сјајем мјесеца

Маја Станојевић
Авантура на Врбасу под сјајем мјесеца

Спуст рафтинг чамцем под сјајем мјесеца несвакидашња је авантура и другачија димензија забаве на Врбасу, а љубитељи адреналина имаће прилику да вечерас уживају у вожњи дугој 17 километара, у организацији рафтинг клуба “Бук”.

Ни епидемиолошка ситуација није спријечила заљубљенике вожње по дивљим водама да и ове године, по четврти пут, организују спуст чамцима по мјесечевом свјетлошћу обасјаној стази.

Дејан Марковић из рафтинг клуба “Бук” казао је за “Глас Српске” да ова вожња изазива велико интересовање, али да су због прописаних здравствених мјера били принуђени да ограниче број учесника.

- Вожњу почињемо из кањона Тијесно, како бисмо најопаснији дио прошли док још има дневне свјетлости, након чега настављамо спуст по мраку све до нашег клуба. Ту су нешто мирније воде, а добар дио обасјан је мјесечевом свјетлошћу, што даје посебан “шмек” - рекао је Марковић.

Додао је да ће са учесницима бити обучени и стручни скипери који имају велико искуство, те да нема опасности од оваквих вожњи.

Рафтинг годинама представља један од препознатљивих туристичких симбола града. Ипак, у рафтинг клубовима “Бук” и “Кањон” истичу да је, усљед епидемије, интересовање смањено те ову сезону пореде са оном из 2014. године када су биле поплаве.

- Очекивали смо смиривање ситуације и отварање граница, јер претежно су страни држављани заинтересовани за вожње. Поред тога, било је много и кише због чега смо забиљежили велики пад посјећености - истакао је Марковић.

Са њим је сагласан и Александар Пастир из Рафтинг клуба “Кањон” који истиче да је ово једна од тежих година и да биљеже бројне губитке, али да ће настојати да цијене прилагоде локалним туристима, како би дјелимично спасили сезону.

- Највећи проблем је што нема страних гостију. Због тога нисмо у могућности да уводимо неке новине, јер је ситуација таква да једва покривамо и текуће трошкове - казао је Пастир.

 Мјере

Усљед епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона и рафтинг клубови поштују прописане мјере, али истичу да то није довело до битних промјена.

- Маске није неопходно носити у чамцу, јер се вози на отвореном и због величине чамца могуће је држати прописану дистанцу - рекао је предсједник Рафтинг клуба “Кањон” Александар Пастир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана