Avantura na Vrbasu pod sjajem mjeseca

Maja Stanojević
Avantura na Vrbasu pod sjajem mjeseca

Spust rafting čamcem pod sjajem mjeseca nesvakidašnja je avantura i drugačija dimenzija zabave na Vrbasu, a ljubitelji adrenalina imaće priliku da večeras uživaju u vožnji dugoj 17 kilometara, u organizaciji rafting kluba “Buk”.

Ni epidemiološka situacija nije spriječila zaljubljenike vožnje po divljim vodama da i ove godine, po četvrti put, organizuju spust čamcima po mjesečevom svjetlošću obasjanoj stazi.

Dejan Marković iz rafting kluba “Buk” kazao je za “Glas Srpske” da ova vožnja izaziva veliko interesovanje, ali da su zbog propisanih zdravstvenih mjera bili prinuđeni da ograniče broj učesnika.

- Vožnju počinjemo iz kanjona Tijesno, kako bismo najopasniji dio prošli dok još ima dnevne svjetlosti, nakon čega nastavljamo spust po mraku sve do našeg kluba. Tu su nešto mirnije vode, a dobar dio obasjan je mjesečevom svjetlošću, što daje poseban “šmek” - rekao je Marković.

Dodao je da će sa učesnicima biti obučeni i stručni skiperi koji imaju veliko iskustvo, te da nema opasnosti od ovakvih vožnji.

Rafting godinama predstavlja jedan od prepoznatljivih turističkih simbola grada. Ipak, u rafting klubovima “Buk” i “Kanjon” ističu da je, usljed epidemije, interesovanje smanjeno te ovu sezonu porede sa onom iz 2014. godine kada su bile poplave.

- Očekivali smo smirivanje situacije i otvaranje granica, jer pretežno su strani državljani zainteresovani za vožnje. Pored toga, bilo je mnogo i kiše zbog čega smo zabilježili veliki pad posjećenosti - istakao je Marković.

Sa njim je saglasan i Aleksandar Pastir iz Rafting kluba “Kanjon” koji ističe da je ovo jedna od težih godina i da bilježe brojne gubitke, ali da će nastojati da cijene prilagode lokalnim turistima, kako bi djelimično spasili sezonu.

- Najveći problem je što nema stranih gostiju. Zbog toga nismo u mogućnosti da uvodimo neke novine, jer je situacija takva da jedva pokrivamo i tekuće troškove - kazao je Pastir.

 Mjere

Usljed epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona i rafting klubovi poštuju propisane mjere, ali ističu da to nije dovelo do bitnih promjena.

- Maske nije neophodno nositi u čamcu, jer se vozi na otvorenom i zbog veličine čamca moguće je držati propisanu distancu - rekao je predsjednik Rafting kluba “Kanjon” Aleksandar Pastir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana