Аутобусима до "Делте" и дуж источног транзита

Александар Стојановић
Аутобусима до "Делте" и дуж источног транзита

БАЊАЛУКА - Формирањем нових линија јавног превоза, које је планирано за 1. јануар наредне године, биће уведене трасе кроз Нови Борик, преко Бањалучког поља, али и источним транзитом, преко Зеленог моста и паралеле преко Лауша.

Како уговор града са превозницима, који је потписан прије седам година, истиче крајем ове године, Одјељење за саобраћај и путеве већ сада спроводи анализе тренутне покривености аутобусима свих дијелова града.

- Систем јавног превоза путника је веома сложен и састоји се од 23 линије градског превоза, укупне дужине 212,24 километра и 33 линије приградског превоза, укупне дужине 788,70 километара, сврстане у пет група линија које опслужује укупно 106 возила, а које су формиране тако да свака покрива одређени коридор градског и приградског превоза. У том смислу ће бити анализирани сви досадашњи приједлози мјесних заједница, грађана и одборника да бисмо побољшали и учинили приступачнијим јавни превоз за све грађане - поручили су из овог одјељења.

Завршетком великих инфраструктурних пројеката у области саобраћаја јавила се потреба и за реорганизацијом линија градског превоза.

- Поред источног транзита, Новог Борика и саобраћајнице код тржног центра "Делта планет" имамо у плану да боље повежемо и Универзитетски клинички центар на Паприковцу са осталим дијеловима града, с обзиром на то да је хирургија пребачена на нову локацију, а на истом мјесту планирана је и изградња Медицинског факултета - казали су из одјељења.

Значајно мјесто у визији "зеленог града" представљају и мјере у систему јавног превоза, да би се што већи број грађана опредијелио за коришћење аутобуса, умјесто аутомобила за свакодневне послове.

- Тренутни број путовања јавним превозом износи испод десет одсто, а циљ је да буде између 30 и 35 процената те је неопходно стимулисати грађане да више користе јавни превоз. У центру ћемо поставити савремене надстрешнице са дисплејима за информисање путника о доласцима аутобуса у реалном времену и бесплатним интернетом. Такође, кроз избор превозника за нови уговорни циклус настојаћемо добити аутобусе мање старости са клима-уређајима - поручују из одјељења.

 

Могуће појефтињење карата

Као један од видова стимулације за веће коришћење јавног превоза из Одјељења за саобраћај и путеве истичу и промјену тарифног модела, који би подразумијевао могуће појефтињење или одређене олакшице кроз субвенције града.

- Коначан тарифни модел, као и друге мјере, биће дефинисан након завршене анализе - истакли су из овог одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана