Аутобуси од данас возе по старом реду

Јелена Танацковић
Аутобуси од данас возе по старом реду

БАЊАЛУКА - Превозници јавног градског и приградског превоза обуставили су протест који је био на снази током прошле седмице, а од данас ће све линије возити по старом реду вожње, јер ће се у четвртак одржати ванредна сједница Скупштине града о усвајању новог цјеновника.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор “Аутопревоза” Дејан Мијић. Он је додао да је свих пет превозничких предузећа добило увјеравања од града и предсједника Скупштине града Младена Илића да ће се одржати ванредна сједница градског парламента у четвртак, те да ће бити усвојен нови цјеновник у јавном градском и приградском аутобуском саобраћају.

- Оно што тражимо од почетка јесте да се поштују уговор и закон, те да се усвоји нови цјеновник. Ако градске власти имају новца, нека надомјесте разлику у цијени, али ми у оваквим околностима не можемо даље радити - казао је Мијић.

Он је додао да ће на сједници бити предложене нове цијене, које ће бити више од постојећих за 15 одсто.

- Пристали смо на цјеновник који је био предложен и претходни пут, а тај исти цјеновник од 15,7 одсто наћи ће се пред одборницима на ванредном засједању. То је поскупљење које је требало да почне 1. марта на цијену горива која је тада износила 2,59 КМ - казао је Мијић.

Због тога су превозници, који возе градске и приградске линије, одлучили да привремено обуставе протест и редукције полазака аутобуса.

- Привремено обустављамо протест, јер се надамо и увјерени смо да ће овај проблем бити ријешен. Уколико ништа не буде у четвртак, изјаснићемо се о даљем раду. Мислим да нико није толико неозбиљан да у оваквим условима и драстичним поскупљењима допусти да се овако нешто дешава - нагласио је Мијић.

Мијић је раније најавио тужбу према Градској управи, гдје ће превозници тражити одштету за штету која је нанесена фирмама током овог периода поскупљења нафтних деривата.

- Сада су сви схватили у каквој се ситуацији налазимо и да град може остати без јавног превоза, али и да због неиспуњавања обавеза може претрпјети огромне трошкове кроз судске пресуде - рекао је Мијић.

Колегијум

Скупштински колегијум на којем ће бити утврђено ванредно засједање градског парламента у вези са јавним превозом, требало би да се одржи данас. Градоначелник Драшко Станивуковић раније је предложио ванредну сједницу на којој би се ријешили проблеми у јавном градском превозу. Међутим, због недостатка кворума на наставку 13. редовне сједнице ова тачка није дошла пред одборнике. Наставак те сједнице заказан је за сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана