Autobusi od danas voze po starom redu

Jelena Tanacković
Autobusi od danas voze po starom redu

BANjALUKA - Prevoznici javnog gradskog i prigradskog prevoza obustavili su protest koji je bio na snazi tokom prošle sedmice, a od danas će sve linije voziti po starom redu vožnje, jer će se u četvrtak održati vanredna sjednica Skupštine grada o usvajanju novog cjenovnika.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić. On je dodao da je svih pet prevozničkih preduzeća dobilo uvjeravanja od grada i predsjednika Skupštine grada Mladena Ilića da će se održati vanredna sjednica gradskog parlamenta u četvrtak, te da će biti usvojen novi cjenovnik u javnom gradskom i prigradskom autobuskom saobraćaju.

- Ono što tražimo od početka jeste da se poštuju ugovor i zakon, te da se usvoji novi cjenovnik. Ako gradske vlasti imaju novca, neka nadomjeste razliku u cijeni, ali mi u ovakvim okolnostima ne možemo dalje raditi - kazao je Mijić.

On je dodao da će na sjednici biti predložene nove cijene, koje će biti više od postojećih za 15 odsto.

- Pristali smo na cjenovnik koji je bio predložen i prethodni put, a taj isti cjenovnik od 15,7 odsto naći će se pred odbornicima na vanrednom zasjedanju. To je poskupljenje koje je trebalo da počne 1. marta na cijenu goriva koja je tada iznosila 2,59 KM - kazao je Mijić.

Zbog toga su prevoznici, koji voze gradske i prigradske linije, odlučili da privremeno obustave protest i redukcije polazaka autobusa.

- Privremeno obustavljamo protest, jer se nadamo i uvjereni smo da će ovaj problem biti riješen. Ukoliko ništa ne bude u četvrtak, izjasnićemo se o daljem radu. Mislim da niko nije toliko neozbiljan da u ovakvim uslovima i drastičnim poskupljenjima dopusti da se ovako nešto dešava - naglasio je Mijić.

Mijić je ranije najavio tužbu prema Gradskoj upravi, gdje će prevoznici tražiti odštetu za štetu koja je nanesena firmama tokom ovog perioda poskupljenja naftnih derivata.

- Sada su svi shvatili u kakvoj se situaciji nalazimo i da grad može ostati bez javnog prevoza, ali i da zbog neispunjavanja obaveza može pretrpjeti ogromne troškove kroz sudske presude - rekao je Mijić.

Kolegijum

Skupštinski kolegijum na kojem će biti utvrđeno vanredno zasjedanje gradskog parlamenta u vezi sa javnim prevozom, trebalo bi da se održi danas. Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je predložio vanrednu sjednicu na kojoj bi se riješili problemi u javnom gradskom prevozu. Međutim, zbog nedostatka kvoruma na nastavku 13. redovne sjednice ova tačka nije došla pred odbornike. Nastavak te sjednice zakazan je za sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana