Апликација водич у јавном превозу

Илијана Божић
Апликација водич у јавном превозу

Путници јавног градског превоза ускоро би могли да добију квалитетнију услугу увођењем GPS-а у градске аутобусе, а у плану је и успостављање електронских картица и дисплеја.

Директор “Аутопревоза” Дејан Мијић рекао је “Гласу Српске” да студенти Електротехничког факултета у Бањалуци раде на пробној апликацији која би требало до маја да буде доступна.

- Захваљујући тој апликацији грађани ће имати информације на којој локацији се наш аутобус налазе у било ком тренутку. Након пробног рока, на основу примједби, приједлога и сугестија грађана, моћи ћемо да додатно побољшамо апликацију. План је да, кад све буде готово, граду и осталим превозницима понудимо да се укључе у овај процес - рекао је Мијић.

Он је нагласио да би тиме грађани могли на једноставнији и ефикаснији начин да користе услуге јавног превоза.

- Апликација би могла да се користи широм Републике Српске, јер ће моћи да се примијени и на међуградски превоз. Наша компанија жели да, поред подизања услуге на виши ниво, покаже да код нас постоје талентовани, паметни млади људи у које треба улагати - рекао је Мијић.

Додао је да прву верзију GPS-а планирају да поставе у неколико аутобуса, како би тестирали рад апликације.

- То би много олакшало превоз, јер на тај начин грађани могу да добију информацију, рецимо кад се поквари аутобус, да га не чекају, већ да провјере да ли је замјенски кренуо и на којој је локацији - рекао је Мијић.

Додао је да би GPS био од изузетног значаја и за оне који нису из Бањалуке, јер би захваљујући томе могли да знају тачно вријеме поласка аутобуса, гдје је аутобуско стајалиште и сличне податке.

Директор “Павловић турса” Горан Старчевић казао је да постоје планови за модернизацију градског превоза.

- Пратићемо све новине колико то буде у нашој могућности, наравно, у договору са градом. GPS би и нама олакшао рад, јер бисмо помоћу њега могли да пратимо стање у саобраћају, те да ли је возило на вријеме кренуло са почетног стајалишта и слично - рекао је Старчевић.

Додао је да увођење овог система има много предности.

- Градска управа ће процијенити шта је реално, а шта не јер увијек треба сагледати економски аспект. Били бисмо најзадовољнији да имамо нове аутобусе, електронске карте и GPS, али треба сагледати реалност јер ће то изискивати велики трошак - рекао је Старчевић.

Електронске карте

Горан Старчевић је истакао да постоје планови да се поред GPS-а јавни превоз модернизује увођењем електронских картица и дисплеја. Прије неколико година постојала је иницијатива да се из употребе у потпуности избаце папирне карте и да се уведу електронске које би путници допуњавали на киосцима, чиме би се знатно поједноставио систем наплате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана