Aplikacija vodič u javnom prevozu

Ilijana Božić
Aplikacija vodič u javnom prevozu

Putnici javnog gradskog prevoza uskoro bi mogli da dobiju kvalitetniju uslugu uvođenjem GPS-a u gradske autobuse, a u planu je i uspostavljanje elektronskih kartica i displeja.

Direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić rekao je “Glasu Srpske” da studenti Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci rade na probnoj aplikaciji koja bi trebalo do maja da bude dostupna.

- Zahvaljujući toj aplikaciji građani će imati informacije na kojoj lokaciji se naš autobus nalaze u bilo kom trenutku. Nakon probnog roka, na osnovu primjedbi, prijedloga i sugestija građana, moći ćemo da dodatno poboljšamo aplikaciju. Plan je da, kad sve bude gotovo, gradu i ostalim prevoznicima ponudimo da se uključe u ovaj proces - rekao je Mijić.

On je naglasio da bi time građani mogli na jednostavniji i efikasniji način da koriste usluge javnog prevoza.

- Aplikacija bi mogla da se koristi širom Republike Srpske, jer će moći da se primijeni i na međugradski prevoz. Naša kompanija želi da, pored podizanja usluge na viši nivo, pokaže da kod nas postoje talentovani, pametni mladi ljudi u koje treba ulagati - rekao je Mijić.

Dodao je da prvu verziju GPS-a planiraju da postave u nekoliko autobusa, kako bi testirali rad aplikacije.

- To bi mnogo olakšalo prevoz, jer na taj način građani mogu da dobiju informaciju, recimo kad se pokvari autobus, da ga ne čekaju, već da provjere da li je zamjenski krenuo i na kojoj je lokaciji - rekao je Mijić.

Dodao je da bi GPS bio od izuzetnog značaja i za one koji nisu iz Banjaluke, jer bi zahvaljujući tome mogli da znaju tačno vrijeme polaska autobusa, gdje je autobusko stajalište i slične podatke.

Direktor “Pavlović tursa” Goran Starčević kazao je da postoje planovi za modernizaciju gradskog prevoza.

- Pratićemo sve novine koliko to bude u našoj mogućnosti, naravno, u dogovoru sa gradom. GPS bi i nama olakšao rad, jer bismo pomoću njega mogli da pratimo stanje u saobraćaju, te da li je vozilo na vrijeme krenulo sa početnog stajališta i slično - rekao je Starčević.

Dodao je da uvođenje ovog sistema ima mnogo prednosti.

- Gradska uprava će procijeniti šta je realno, a šta ne jer uvijek treba sagledati ekonomski aspekt. Bili bismo najzadovoljniji da imamo nove autobuse, elektronske karte i GPS, ali treba sagledati realnost jer će to iziskivati veliki trošak - rekao je Starčević.

Elektronske karte

Goran Starčević je istakao da postoje planovi da se pored GPS-a javni prevoz modernizuje uvođenjem elektronskih kartica i displeja. Prije nekoliko godina postojala je inicijativa da se iz upotrebe u potpunosti izbace papirne karte i da se uvedu elektronske koje bi putnici dopunjavali na kioscima, čime bi se znatno pojednostavio sistem naplate.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana