Апликација "Грађанска патрола": У децембру највише пријављивани кварови на јавној расвјети

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Грађани су у Бањалуци током децембра путем апликације "Грађанска патрола" највише пријављивали кварове на јавној расвјети, саопштено је данас из бањалучке Градске управе.

Грађани су пријавили да јавна расвјета није радила у улицама Бановић Страхиње, Благоја Паровића, Браће Југовић, Марије Бурсаћ, Вида Симурџића, Калемегданској, Синише Мијатовића, Деспота Стефана, Старине Новака, Владимира Роловића и у Булевару Степе Степановића.

Из градског Одјељења за комуналне послове наводе да су, одмах по пријему пријава, издати налози за поправку кварова.

Грађани су у улицама Браће Југовић и Крфској пријавили да су непрописно постављени контејнери на тротоару, те је предузећу "Чистоћа" издат налог да контејнере врати на прописано мјесто.

У Улици Марка Краљевића пријављено је да је оштећена опрема на дјечијем игралишту, па је извођачу радова који одржава оваква игралишта наређено да поправи оштећења.

Грађани су на више локација пријавили поломљене гране стабала које су пале на тротоаре након невремена, а одмах по пријему пријава издати су налози, те грање уклоњено са јавних површина.

У Бањалуци је током прошле године путем апликације "Грађанска патрола", која омогућава да грађани путем својих мобилних телефона на лицу мјеста фотографишу одређени проблем и о томе обавијесте надлежну градску службу, примљено укупно 3.228 пријава.

Највећи број пријава током прошле године односио се на непрописно паркирање, непрописно одлагање отпада, кварове на јавној расвјети, одржавање јавног зеленила, те санацију путева.

Информатичка апликација "Грађанска патрола", путем које грађани могу да пријаве комуналне проблеме, у функцији је од 26. априла 2018. године, бесплатна је и доступна путем постојећих платформи "Play store" и "App store".

Корисници "Грађанске патроле" ову апликацију користе без регистрације и не просљеђују своје личне податке, а све пријаве су анонимне.

Сви заинтересовани грађани повратну информацију за проблеме који су пријавили могу добити путем Одсјека за сарадњу са грађанима - Канцеларије за грађане, на број телефона 051/244-471 или путем имејла ([email protected]).

Апликација "Грађанска патрола" је домаћи производ који је граду Бањалука донирала бањалучка фирма "Ди-Ви-Си солушнс" (DVC solutions).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана