Андреј Микулић - велемајстор за Рубикову коцку из Бањалуке

Милош Васиљевић
Андреј Микулић - велемајстор за Рубикову коцку из Бањалуке

БАЊАЛУКА - Брзина, фокусираност и учење нових алгоритама при склапању Рубикове коцке сврстали су ученика из Бањалуке Андреја Микулића у одабрано друштво велемајстора овог умијећа.

То се потврдило и у Америци. Наиме, овај четрнаестогодишњак направио је мозаик лика нашег највећег научника Николе Тесле, за шта му је било потребно нешто више од два и по сата и чак 486 Рубикових коцака. Умијеће је показао баш у њујоршком хотелу у којем је живио Тесла.

У Масачусетсу, гдје је одржано такмичење у слагању Рубикових коцака, био је шести у дисциплинама шест пута шест и седам пута седам. Иако најмлађи на такмичењу и у јакој конкуренцији, до врха су га довели љубав и страст ка учењу нових ствари.

- Било је 150 такмичара из целог света. Мотивација, учење и вежбање кључ су успеха. Тренутно знам око 200 алгоритама за коцку. Када научим нови алгоритам, иде полако док га увежбам и убрзам - прича Микулић за “Глас” нагласивши да из САД носи најљепше утиске.

Како каже, коцку је потребно сложити у 45 до 60 потеза. Почетницима треба више од 200 потеза, а алгоритми служе да се смањи број потеза.

 - Све је почело прије нешто више од две и по године у школи, када су другари почели да слажу коцку. Затим сам на интернету учио и надограђивао знање. Први пут ми је требало око три минута да сложим, а онда сам учио нове алгоритме, вежбао, тако да сада коцку сложим за мање од десет секунди - рекао је Андреј.

Своје склоности у будућности жели да усавршава, али гдје, још не зна.

- Понекад помогнем оцу око скулптура, али највише ме занимају математика, програмирање и компјутери - рекао је Андреј нагласивши да још размишља гдје ће наставити средњошколско образовање будући да похађа девети разред ОШ “Иво Андрић”.

У овом хобију види правилно распоређено вријеме, гдје сваки дан учи нешто ново.

- Када сам сложио прву Рубикову коцку, нисам размишљао да ће се ово развијати у овој мери. Имамо и Рубик клуб, а у Дому омладине држимо часове за оне који су заинтересовани за слагање коцака. Доста младих долази да научи - рекао је Андреј.

Његов отац Бојан каже да Андреј има изузетан фокус, то да доведе до савршенства оно што узме у руке.

- Сада је своје знање показао у САД, а раније је то користио за играње игрица. Био је баш успјешан у томе, чак надомак такмичења у Лас Вегасу. Видио сам да остале ствари запоставља и одузео сам му и компјутер и телефон те фокус пребацио на коцку - рекао је Бојан.

Каже да је најбитније да Андреј ужива у оном што ради.

 - Јако брзо је напредовао у томе, кренуо је на такмичења, организовали су клуб у Бањалуци, а круна свега је такмичење у Америци, гдје је остварио озбиљан успјех - поносно прича Бојан.

Могућности

Андреј од Рубикове коцке може да направи скоро све, само је потребно вријеме.

- Правио сам лик једне пријатељице из Америке и она је била одушевљена. Могу да направим било шта, а време потребно за то зависи од величине. Ако треба, рецимо, 500 коцака, онда је то око три сата рада - рекао је Андреј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана