Andrej Mikulić - velemajstor za Rubikovu kocku iz Banjaluke

Miloš Vasiljević
Andrej Mikulić - velemajstor za Rubikovu kocku iz Banjaluke

BANjALUKA - Brzina, fokusiranost i učenje novih algoritama pri sklapanju Rubikove kocke svrstali su učenika iz Banjaluke Andreja Mikulića u odabrano društvo velemajstora ovog umijeća.

To se potvrdilo i u Americi. Naime, ovaj četrnaestogodišnjak napravio je mozaik lika našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle, za šta mu je bilo potrebno nešto više od dva i po sata i čak 486 Rubikovih kocaka. Umijeće je pokazao baš u njujorškom hotelu u kojem je živio Tesla.

U Masačusetsu, gdje je održano takmičenje u slaganju Rubikovih kocaka, bio je šesti u disciplinama šest puta šest i sedam puta sedam. Iako najmlađi na takmičenju i u jakoj konkurenciji, do vrha su ga doveli ljubav i strast ka učenju novih stvari.

- Bilo je 150 takmičara iz celog sveta. Motivacija, učenje i vežbanje ključ su uspeha. Trenutno znam oko 200 algoritama za kocku. Kada naučim novi algoritam, ide polako dok ga uvežbam i ubrzam - priča Mikulić za “Glas” naglasivši da iz SAD nosi najljepše utiske.

Kako kaže, kocku je potrebno složiti u 45 do 60 poteza. Početnicima treba više od 200 poteza, a algoritmi služe da se smanji broj poteza.

 - Sve je počelo prije nešto više od dve i po godine u školi, kada su drugari počeli da slažu kocku. Zatim sam na internetu učio i nadograđivao znanje. Prvi put mi je trebalo oko tri minuta da složim, a onda sam učio nove algoritme, vežbao, tako da sada kocku složim za manje od deset sekundi - rekao je Andrej.

Svoje sklonosti u budućnosti želi da usavršava, ali gdje, još ne zna.

- Ponekad pomognem ocu oko skulptura, ali najviše me zanimaju matematika, programiranje i kompjuteri - rekao je Andrej naglasivši da još razmišlja gdje će nastaviti srednjoškolsko obrazovanje budući da pohađa deveti razred OŠ “Ivo Andrić”.

U ovom hobiju vidi pravilno raspoređeno vrijeme, gdje svaki dan uči nešto novo.

- Kada sam složio prvu Rubikovu kocku, nisam razmišljao da će se ovo razvijati u ovoj meri. Imamo i Rubik klub, a u Domu omladine držimo časove za one koji su zainteresovani za slaganje kocaka. Dosta mladih dolazi da nauči - rekao je Andrej.

Njegov otac Bojan kaže da Andrej ima izuzetan fokus, to da dovede do savršenstva ono što uzme u ruke.

- Sada je svoje znanje pokazao u SAD, a ranije je to koristio za igranje igrica. Bio je baš uspješan u tome, čak nadomak takmičenja u Las Vegasu. Vidio sam da ostale stvari zapostavlja i oduzeo sam mu i kompjuter i telefon te fokus prebacio na kocku - rekao je Bojan.

Kaže da je najbitnije da Andrej uživa u onom što radi.

 - Jako brzo je napredovao u tome, krenuo je na takmičenja, organizovali su klub u Banjaluci, a kruna svega je takmičenje u Americi, gdje je ostvario ozbiljan uspjeh - ponosno priča Bojan.

Mogućnosti

Andrej od Rubikove kocke može da napravi skoro sve, samo je potrebno vrijeme.

- Pravio sam lik jedne prijateljice iz Amerike i ona je bila oduševljena. Mogu da napravim bilo šta, a vreme potrebno za to zavisi od veličine. Ako treba, recimo, 500 kocaka, onda je to oko tri sata rada - rekao je Andrej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana