Акција дома здравља: Бесплатни мамографски прегледи за Бањалучанке

Српска Инфо
Foto: Shutterstock

Поводом мјесеца борбе против рака дојке, Дом здравља организује бесплатне превентивне мамографске прегледе за жене с подручја Бањалуке.

Рак дојке је водећа злоћудна болест жена и, нажалост, у сталном је порасту. Циљ кампање јесте охрабрити жене да редовно иду на превентивне прегледе, како би се евентуална болест открила на вријеме и самим тим повећао степен изљечења.

Тимови породичне медицине позивају пацијенткиње старије од 50 година, а прегледи се обављају викендом у објекту Поликлинике.

– Позвали смо жене које испуњавају критеријуме за мамографију да у суботу и недјељу дођу у нашу службу да им се уради мамографски преглед. С обзиром на то да је октобар мјесец борбе против рака дојке, наши радници, радиолошки техничари и радиолози су уложили додатни напор и своје слободно вријеме како би обезбиједили правовремене превентивне мамографске прегледе нашим суграђанкама. Знамо да је свим грађанима отежан приступ услугама примарног и секундарног нивоа здравствене заштите, па зато и користимо ову прилику да на неки начин повећамо број превентивних  прегледа који су у овом периоду епидемије, нажалост, били изузетно ниски – нагласила је директорка Дома здравља Невена Тодоровић.

Прошлог викенда урађено је укупно 29 мамографских снимака, а акција је планирана и овог викенда. Прегледи се одвијају уз стриктно поштовање епидемиолошких мјера прописаних од стране Института за заштиту здравља Републике Српске.

– Пацијенткиње улазе на један улаз, излазе на други, нема сусрета између њих. Контакт имају само с техничарима који су адекватно заштићени – прецизирала је Тодоровићева.

Мамографски преглед је за жене у доби изнад 50 година најзначајнија и незамјењива сликовна дијагностичка метода у откривању малигних болести раних стадија, јер открива рак дојке у раздобљу од једне до три године прије него што га жена може сама напипати. Такође открива рак који је премален да би се нашао клиничким прегледом. Рак дојке се најчешће јавља у доби изнад 50 година, али се може јавити и код младих жена.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, примарна здравствена заштита је изузетно оптерећена у овом периоду, истичу у Дому здравља.

– Покушавамо на све начине, расподјелом кадра, да обезбиједимо редовну заштиту свим грађанима. Још нисмо затворили, ни смањили број радника ни у једној амбуланти, ни сеоској, ни приградској. Све расположиве капацитете дајемо на располагање службама које су најугроженије, а то су Хигијенско-епидемиолошка служба, породична, педијатрија и служба хитне медицинске помоћи, која у посљедњих пет, шест дана биљежи изузетно висок број пацијената који се јављају у ноћним сатима, када с радом заврше амбуланте породичне медицине. У Хитној служби биљежимо велики број пацијената који су обољели од акутних респираторних болести и који имају повишену температуру – прецизирала је Невена Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана