Akcija doma zdravlja: Besplatni mamografski pregledi za Banjalučanke

Srpska Info
Foto: Shutterstock

Povodom mjeseca borbe protiv raka dojke, Dom zdravlja organizuje besplatne preventivne mamografske preglede za žene s područja Banjaluke.

Rak dojke je vodeća zloćudna bolest žena i, nažalost, u stalnom je porastu. Cilj kampanje jeste ohrabriti žene da redovno idu na preventivne preglede, kako bi se eventualna bolest otkrila na vrijeme i samim tim povećao stepen izlječenja.

Timovi porodične medicine pozivaju pacijentkinje starije od 50 godina, a pregledi se obavljaju vikendom u objektu Poliklinike.

– Pozvali smo žene koje ispunjavaju kriterijume za mamografiju da u subotu i nedjelju dođu u našu službu da im se uradi mamografski pregled. S obzirom na to da je oktobar mjesec borbe protiv raka dojke, naši radnici, radiološki tehničari i radiolozi su uložili dodatni napor i svoje slobodno vrijeme kako bi obezbijedili pravovremene preventivne mamografske preglede našim sugrađankama. Znamo da je svim građanima otežan pristup uslugama primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, pa zato i koristimo ovu priliku da na neki način povećamo broj preventivnih  pregleda koji su u ovom periodu epidemije, nažalost, bili izuzetno niski – naglasila je direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović.

Prošlog vikenda urađeno je ukupno 29 mamografskih snimaka, a akcija je planirana i ovog vikenda. Pregledi se odvijaju uz striktno poštovanje epidemioloških mjera propisanih od strane Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

– Pacijentkinje ulaze na jedan ulaz, izlaze na drugi, nema susreta između njih. Kontakt imaju samo s tehničarima koji su adekvatno zaštićeni – precizirala je Todorovićeva.

Mamografski pregled je za žene u dobi iznad 50 godina najznačajnija i nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti ranih stadija, jer otkriva rak dojke u razdoblju od jedne do tri godine prije nego što ga žena može sama napipati. Takođe otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, primarna zdravstvena zaštita je izuzetno opterećena u ovom periodu, ističu u Domu zdravlja.

– Pokušavamo na sve načine, raspodjelom kadra, da obezbijedimo redovnu zaštitu svim građanima. Još nismo zatvorili, ni smanjili broj radnika ni u jednoj ambulanti, ni seoskoj, ni prigradskoj. Sve raspoložive kapacitete dajemo na raspolaganje službama koje su najugroženije, a to su Higijensko-epidemiološka služba, porodična, pedijatrija i služba hitne medicinske pomoći, koja u posljednjih pet, šest dana bilježi izuzetno visok broj pacijenata koji se javljaju u noćnim satima, kada s radom završe ambulante porodične medicine. U Hitnoj službi bilježimo veliki broj pacijenata koji su oboljeli od akutnih respiratornih bolesti i koji imaju povišenu temperaturu – precizirala je Nevena Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana