Ада на Врбасу постаје излетиште

В. Поповић фото: А. Чавић
Ада на Врбасу постаје излетиште

Бањалука - Велико острво на ријеци Врбас у насељу Ада ускоро би могло постати још једна дестинација у граду која би привлачила туристе.

Наиме, на овој локацији планирана је изградња комплекса који би садржавао: ботаничку башту, угоститељски објекат, површину за јавне манифестације, игралиште за дјецу, пикник простор, плажу, дајак марину и зону приобалног зеленила.

Зелено свјетло за реализацију овог пројекта дали су одборници Скупштине града, који су на посљедњем засједању усвојили закључак о давању позитивног мишљења на иницијативу за покретање поступка додјеле концесије за реализацију пројекта "Острво на ријеци Врбас - ТУК Стара Ада".

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић објаснио је да је предузеће "Стара Ада" одлучило да инвестира у развој туристичко-угоститељске дјелатности, те затражило концесију на земљишту које је у власништву града.

- Ријечно острво површине око два хектара налази се око три километра узводно од ушћа Врбање и представља занимљив простор у равничарском дијелу доњег тока Врбаса, у насељу Ада. Обале су комбиноване од стрмих до благих и питомих дијелова, тако да је приступ острву могућ - рекао је Комљеновић.

Додао је да по мишљењу Министарства трговине и туризма Републике Српске имплементација овог пројекта, уз адекватну промоцију и правилно управљање, може резултовати повећањем туристичког промета.

- Такође, боље позиционирање Бањалуке на туристичком тржишту може довести до повећања посјета на осталим дестинацијама у граду и регији, јер би реализација једног оваквог пројекта бањалучку регију обогатила уникатним туристичким производом састављеним од рекреативних, спортских и угоститељских активности - навео је Комљеновић.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Душан Чајић рекао је да је сагласност града потребна како би инвеститор могао добити концесију ресорног министарства за реализацију пројекта.

Сматра да ће ови садржаји представљати значајну инвестицију у граду.

- С једне стране побољшаће се туристичка понуда града, а с друге стране инвеститор се обавезао да ће уредити дио водотока Врбаса који је оштећен у прошлогодишњим поплавама - додао је Чајић.

Додао је да је, према информацијама којима располаже, планирано да се острво повеже са обалом мостићем.

- Бетонским радовима биће ојачано острво, а чишћењем корита обезбиједиће се боља проходност воде, чиме ће они помоћи граду да санирају дио посљедица од поплава - прецизирао је Чајић.

Са одговорнима у предузећу "Стара Ада" д.о.о., које планира да инвестира у изградњу објеката на ади, и поред бројних покушаја нисмо успјели да ступимо у контакт.

Завод

Позитивно мишљење за реализацију овог пројекта дао је и Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа. Навели су да предложене активности нису у супротности са основним мјерама заштите прописаним Законом о заштити природе за подручја у категорији парк-шума.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана