“Златно доба” премијерно на 90. рођендан Народног позоришта Републике Српске: Повратак почецима националног театра

Миланка Митрић
“Златно доба” премијерно на 90. рођендан Народног позоришта Републике Српске: Повратак почецима националног театра

БАЊАЛУКА - Златним добом се назива период развоја једног друштва, града или државе и уско је везано за одређене владаре. Бањалука је у свом развоју неколико пута доживљавала та златна доба.

Ово су ријечи глумца и режисера Жељка Стјепановића, чија ће представа “Златно доба” бити премијерно одиграна сутра (недјеља) у 20 часова, на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, на 90. рођендан позоришта.

Како је сам Стјепановић нагласио, “Златно доба” представља једну причу о настанку националног театра Српске.

- Ово је историјска драма заснована на истинитим догађајима, те измишљеним ликовима и ситуацијама због стварања драмске радње и појачавања сукоба у одређеним сценама, да би то било што пријемчивије за публику - рекао је Стјепановић те навео да му је рад на самој представи био заиста интересантан, јер је изучавао тај период када су настале значајне установе.

Народно позориште основано је одлуком краља Александра и бана Светислава Милосављевића који су тада намјеравали да направе што бољу државу, односно снажну и модерну бановину.

- Данас можемо да извучемо поуку - ако желиш добру и квалитетну државу, онда правиш позориште. Правећи позориште, правиш државу. Правећи моћне и јаке институције у којима се огледа та држава, добијаш моћну и јаку државу - додаје Стјепановић.

У улози бана Милосављевића нашао се глумац Горан Јокић који је објаснио да је бан Милосављевић у данашњем времену можда неправедно запостављен, а толико је задужио Бањалуку и створио најљепше грађевине, којима је Бањалука постала модеран, европски град.

- Култура је темељ једног друштва. Они су на томе инсистирали - да се народ просвјећује. Ми показујемо период доласка бана у Бањалуку, проблеме с којима се суочио и његову борбу да образује, лијечи и просвјећује овај простор. То је и урадио - навео је Јокић.

Сценографију представе радила је Драгана Пурковић Мацан која је такође истакла важност личности бана Милосављевића, те навела да сматра да су данас многи ипак упознати с тим што је он урадио.

- Одличан потез је што Народно позориште ради на томе да његов лик и дјело буду представљени на прави начин. Заиста ћемо достојанствено прославити рођендан - објаснила је она.

Костимографију за представу радила је Јелена Видовић, а аутор музике је Борис Шавија.

У представи играју глумци Народног позоришта РС, те спољни сарадници и музичари.

Прва реприза представе “Златно доба” је 19, а друга 24. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана