“Zlatno doba” premijerno na 90. rođendan Narodnog pozorišta Republike Srpske: Povratak počecima nacionalnog teatra

Milanka Mitrić
“Zlatno doba” premijerno na 90. rođendan Narodnog pozorišta Republike Srpske: Povratak počecima nacionalnog teatra

BANjALUKA - Zlatnim dobom se naziva period razvoja jednog društva, grada ili države i usko je vezano za određene vladare. Banjaluka je u svom razvoju nekoliko puta doživljavala ta zlatna doba.

Ovo su riječi glumca i režisera Željka Stjepanovića, čija će predstava “Zlatno doba” biti premijerno odigrana sutra (nedjelja) u 20 časova, na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, na 90. rođendan pozorišta.

Kako je sam Stjepanović naglasio, “Zlatno doba” predstavlja jednu priču o nastanku nacionalnog teatra Srpske.

- Ovo je istorijska drama zasnovana na istinitim događajima, te izmišljenim likovima i situacijama zbog stvaranja dramske radnje i pojačavanja sukoba u određenim scenama, da bi to bilo što prijemčivije za publiku - rekao je Stjepanović te naveo da mu je rad na samoj predstavi bio zaista interesantan, jer je izučavao taj period kada su nastale značajne ustanove.

Narodno pozorište osnovano je odlukom kralja Aleksandra i bana Svetislava Milosavljevića koji su tada namjeravali da naprave što bolju državu, odnosno snažnu i modernu banovinu.

- Danas možemo da izvučemo pouku - ako želiš dobru i kvalitetnu državu, onda praviš pozorište. Praveći pozorište, praviš državu. Praveći moćne i jake institucije u kojima se ogleda ta država, dobijaš moćnu i jaku državu - dodaje Stjepanović.

U ulozi bana Milosavljevića našao se glumac Goran Jokić koji je objasnio da je ban Milosavljević u današnjem vremenu možda nepravedno zapostavljen, a toliko je zadužio Banjaluku i stvorio najljepše građevine, kojima je Banjaluka postala moderan, evropski grad.

- Kultura je temelj jednog društva. Oni su na tome insistirali - da se narod prosvjećuje. Mi pokazujemo period dolaska bana u Banjaluku, probleme s kojima se suočio i njegovu borbu da obrazuje, liječi i prosvjećuje ovaj prostor. To je i uradio - naveo je Jokić.

Scenografiju predstave radila je Dragana Purković Macan koja je takođe istakla važnost ličnosti bana Milosavljevića, te navela da smatra da su danas mnogi ipak upoznati s tim što je on uradio.

- Odličan potez je što Narodno pozorište radi na tome da njegov lik i djelo budu predstavljeni na pravi način. Zaista ćemo dostojanstveno proslaviti rođendan - objasnila je ona.

Kostimografiju za predstavu radila je Jelena Vidović, a autor muzike je Boris Šavija.

U predstavi igraju glumci Narodnog pozorišta RS, te spoljni saradnici i muzičari.

Prva repriza predstave “Zlatno doba” je 19, a druga 24. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana