“Златна вила” славила снагу домаћег театра

Приредио: Бранислав Предојевић
“Златна вила” славила снагу домаћег театра

ПРИЈЕДОР - Представа “Госпођица”, по тексту Иве Андрића, у режији Ђурђе Тешић и у извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, освојила је награду за најбољу представу на 16. Међународном фестивалу позоришта “Златна вила”.

Награда је уручена директорици ове позоришне куће Дијани Грбић која је захвалила у име свих награђених и нагласила да је задатак позоришта и позоришних фестивала повезивање људи који гаје исту страст и љубав према овој врсти умјетности, а и самом животу.

- У име награђених жељела бих да захвалим на указаном повјерењу и жирију који је показао да препознаје напоре нашег рада како бисмо публици успјешно донијели најбоље од онога што знамо, а то су наше позоришне представе - рекла је Грбићева.

Награда публике припала је Књажевско-српском театру Крагујевац за представу “На рубу памети” по тексту Мирослава Крлеже, у режији Марка Мисираче, којем је припала и награда за најбољу режију.

Награду за најбољу глумицу понијела је глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић за улогу Рајке Радаковић у представи “Госпођица”, док је награду за најбољег глумца добио глумац Сатиричког казалишта “Керемпух” из Загреба Хрвоје Кечкеш за улогу Агатона Арсића у представи “Ожалошћена породица” Бранислава Нушића у режији Ивана Плазибата. Награда за најбољег младог глумца припала је Авраму Цветковићу из Књажевско-српског театра из Крагујевца, за најбољу сценографију припала је Адиси Ватреш-Селимовић у представи “Дјелидба” Камерног театра 55 из Сарајева, док је награду за најбољу костимографију добила Јелена Јањатовић за представу на “На рубу памети”. Награда за најбољу ауторску музику припала је Владимиру Пејковићу у представи “ Госпођица”, а за најбољу костимографију Јелени Јањатовић за представу “На рубу памети”. Посебне награде за драматизацију припале су Види Давидовић у представи “На рубу памети” и Вањи Ејдус за “Госпођицу”, док је посебна награда за сценски говор припала Дејану Средојевићу за представе “Ожалошћена породица” и “На рубу памети”. Програм церемоније додјеле награда и затварања фестивала употпунили су глумци Позоришта на Теразијама и њихов оркестар који су изводили познату филмску музику у наступу названом “Боје ноћи”.

Каубоји

Жири фестивала у којем су били књижевница Снежана Кутрички, као предсједавајућа, те режисер Златко Свибен и глумица Јелена Стајковац изразио је задовољство да је пет фестивалских представа изведено пред пуном позоришном салом.

Посебно се изречене похвале на рачун премијере представе “Каубоји” у режији Давида Алића по тексту Саше Аночића, а у извођењу Позоришта Приједор која је била ван фестивалске конкуренције.
- Желим да вам честитам на публици и на подршци коју су пружили глумцима на овим даскама које живот значе, као и селектору Зорану Барошу чија селекторска прича има и подтекст, а то је домаћи драмски текст и за нас је било изненађење са којом се преданошћу и љубављу он његује - изјавила је предсједница жирија Снежана Кутрички.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана