“Zlatna vila” slavila snagu domaćeg teatra

Priredio: Branislav Predojević
“Zlatna vila” slavila snagu domaćeg teatra

PRIJEDOR - Predstava “Gospođica”, po tekstu Ive Andrića, u režiji Đurđe Tešić i u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, osvojila je nagradu za najbolju predstavu na 16. Međunarodnom festivalu pozorišta “Zlatna vila”.

Nagrada je uručena direktorici ove pozorišne kuće Dijani Grbić koja je zahvalila u ime svih nagrađenih i naglasila da je zadatak pozorišta i pozorišnih festivala povezivanje ljudi koji gaje istu strast i ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti, a i samom životu.

- U ime nagrađenih željela bih da zahvalim na ukazanom povjerenju i žiriju koji je pokazao da prepoznaje napore našeg rada kako bismo publici uspješno donijeli najbolje od onoga što znamo, a to su naše pozorišne predstave - rekla je Grbićeva.

Nagrada publike pripala je Knjaževsko-srpskom teatru Kragujevac za predstavu “Na rubu pameti” po tekstu Miroslava Krleže, u režiji Marka Misirače, kojem je pripala i nagrada za najbolju režiju.

Nagradu za najbolju glumicu ponijela je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić za ulogu Rajke Radaković u predstavi “Gospođica”, dok je nagradu za najboljeg glumca dobio glumac Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba Hrvoje Kečkeš za ulogu Agatona Arsića u predstavi “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića u režiji Ivana Plazibata. Nagrada za najboljeg mladog glumca pripala je Avramu Cvetkoviću iz Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, za najbolju scenografiju pripala je Adisi Vatreš-Selimović u predstavi “Djelidba” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, dok je nagradu za najbolju kostimografiju dobila Jelena Janjatović za predstavu na “Na rubu pameti”. Nagrada za najbolju autorsku muziku pripala je Vladimiru Pejkoviću u predstavi “ Gospođica”, a za najbolju kostimografiju Jeleni Janjatović za predstavu “Na rubu pameti”. Posebne nagrade za dramatizaciju pripale su Vidi Davidović u predstavi “Na rubu pameti” i Vanji Ejdus za “Gospođicu”, dok je posebna nagrada za scenski govor pripala Dejanu Sredojeviću za predstave “Ožalošćena porodica” i “Na rubu pameti”. Program ceremonije dodjele nagrada i zatvaranja festivala upotpunili su glumci Pozorišta na Terazijama i njihov orkestar koji su izvodili poznatu filmsku muziku u nastupu nazvanom “Boje noći”.

Kauboji

Žiri festivala u kojem su bili književnica Snežana Kutrički, kao predsjedavajuća, te režiser Zlatko Sviben i glumica Jelena Stajkovac izrazio je zadovoljstvo da je pet festivalskih predstava izvedeno pred punom pozorišnom salom.

Posebno se izrečene pohvale na račun premijere predstave “Kauboji” u režiji Davida Alića po tekstu Saše Anočića, a u izvođenju Pozorišta Prijedor koja je bila van festivalske konkurencije.
- Želim da vam čestitam na publici i na podršci koju su pružili glumcima na ovim daskama koje život znače, kao i selektoru Zoranu Barošu čija selektorska priča ima i podtekst, a to je domaći dramski tekst i za nas je bilo iznenađenje sa kojom se predanošću i ljubavlju on njeguje - izjavila je predsjednica žirija Snežana Kutrički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana