Златан Видовић, директор Градског позоришта Градишка и глумац: Култура мора да заживи у свим срединама

Илијана Божић
Златан Видовић, директор Градског позоришта Градишка и глумац: Култура мора да заживи у свим срединама

ГРАДИШКА - Децентрализација културе јесте кључна за културни живот једне државе и ми у Градском позоришту Градишка борићемо се да што више скренемо пажњу на то.

То су успјешно урадиле колеге из Бијељине, у Источном Сарајеву оснива се позориште, а ту су и колеге у Приједору и Требињу тако да имамо јаку мрежу на пољу децентрализације културе.

Казао је то за “Глас Српске” директор Градског позоришта Градишка и глумац Златан Видовић, говорећи о плановима и раду овог театра. Додао је да би поменута мрежа требало да буде још јача те да отуда долази и идеја за организацију Фестивала позоришта “Љубица” у Градишци.

- Позоришни фестивал “Љубица” носи назив по првој професионалној глумици у БиХ Љубици Лазић Стефановић из Градишке и окупиће сва позоришта из Републике Српске. Биће такмичарског карактера, тако да ћемо додјељивати награде за најбољу представу те за најбољу глумицу и глумца, као и награду публике - објаснио је Видовић.

Нагласио је да ће на поменутом фестивалу угостити колеге из региона који ће играти у ревијалном дијелу.

- Планирана је и организација  радионица за наше полазнике глуме које ће држати глумци из региона. Послије представа биће уприличене свирке, тако да ће тих шест-седам дана, колико буде трајао фестивал, бити испуњени цјелодневним програмом у граду на Сави. Много је посла пред нама у смислу организације и уклапања термина, али овај фестивал биће значајан не само за Градишку него и за цијелу Републику Српску - испричао је Видовић.

Како је казао представа “Миро(помазани)” по драмском тексту Зорана Тодоровића требало би да буде премијерно изведена на отварању Фестивала позоришта “Љубица”, тачније у посљедњој седмици маја.

- Рад на овом комаду још није почео, почетак се очекује половином марта када ће бити објелодањена глумачка подјела и редитељ. Још смо у преговорима и с редитељима и с глумцима - навео је Видовић.

Истакао је да Градско позориште Градишка у овој години планира и премијеру представе “Сцене из брачног живота” рађене по тексту Ингмара Бергмана у којој игра заједно с глумицом Тамаром Крцуновић из Србије.

- Почетком јесени планирамо да оснујемо студио глуме за наше средњошколце и основце и све људе из Градишке који желе да се опробају у глуми. Такође, до краја године планирамо да урадимо још једну дјечију представу за наше малишане - рекао је Видовић.

Додао је да је у плану копродукција са осталим позориштима из Српске.

- Био сам на преговорима са челним људима појединих позоришта, међутим не могу још ништа да одајем док то не ставимо, што се каже, на папир. Рецимо да би се од идуће сезоне могла очекивати копродукција с позориштима из Бањалуке, Приједора или Бијељине - казао је Видовић.

Закључио је да су копродукције сјајан начин да се мања позоришта, као што је Градско позориште Градишка, што више мапирају на културну сцену те додао да једва чека да до тога дође, као и да  убрзано ради на томе.

Гостовања

Видовић је казао да су у плану и гостовања Градског позоришта Градишка.

- Недавно смо гостовали у Градском позоришту “Јазавац” с представом “Пасторала”. Радим на томе да с комадом “Сцене из брачног живота” направимо турнеју по Републици Српској и региону. Имамо позиве из Хрватске и Словеније тако да се радујем будућем периоду у Градском позоришту Градишка које доноси много занимљивих ствари - навео је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана