Zlatan Vidović, direktor Gradskog pozorišta Gradiška i glumac: Kultura mora da zaživi u svim sredinama

Ilijana Božić
Zlatan Vidović, direktor Gradskog pozorišta Gradiška i glumac: Kultura mora da zaživi u svim sredinama

GRADIŠKA - Decentralizacija kulture jeste ključna za kulturni život jedne države i mi u Gradskom pozorištu Gradiška borićemo se da što više skrenemo pažnju na to.

To su uspješno uradile kolege iz Bijeljine, u Istočnom Sarajevu osniva se pozorište, a tu su i kolege u Prijedoru i Trebinju tako da imamo jaku mrežu na polju decentralizacije kulture.

Kazao je to za “Glas Srpske” direktor Gradskog pozorišta Gradiška i glumac Zlatan Vidović, govoreći o planovima i radu ovog teatra. Dodao je da bi pomenuta mreža trebalo da bude još jača te da otuda dolazi i ideja za organizaciju Festivala pozorišta “Ljubica” u Gradišci.

- Pozorišni festival “Ljubica” nosi naziv po prvoj profesionalnoj glumici u BiH Ljubici Lazić Stefanović iz Gradiške i okupiće sva pozorišta iz Republike Srpske. Biće takmičarskog karaktera, tako da ćemo dodjeljivati nagrade za najbolju predstavu te za najbolju glumicu i glumca, kao i nagradu publike - objasnio je Vidović.

Naglasio je da će na pomenutom festivalu ugostiti kolege iz regiona koji će igrati u revijalnom dijelu.

- Planirana je i organizacija  radionica za naše polaznike glume koje će držati glumci iz regiona. Poslije predstava biće upriličene svirke, tako da će tih šest-sedam dana, koliko bude trajao festival, biti ispunjeni cjelodnevnim programom u gradu na Savi. Mnogo je posla pred nama u smislu organizacije i uklapanja termina, ali ovaj festival biće značajan ne samo za Gradišku nego i za cijelu Republiku Srpsku - ispričao je Vidović.

Kako je kazao predstava “Miro(pomazani)” po dramskom tekstu Zorana Todorovića trebalo bi da bude premijerno izvedena na otvaranju Festivala pozorišta “Ljubica”, tačnije u posljednjoj sedmici maja.

- Rad na ovom komadu još nije počeo, početak se očekuje polovinom marta kada će biti objelodanjena glumačka podjela i reditelj. Još smo u pregovorima i s rediteljima i s glumcima - naveo je Vidović.

Istakao je da Gradsko pozorište Gradiška u ovoj godini planira i premijeru predstave “Scene iz bračnog života” rađene po tekstu Ingmara Bergmana u kojoj igra zajedno s glumicom Tamarom Krcunović iz Srbije.

- Početkom jeseni planiramo da osnujemo studio glume za naše srednjoškolce i osnovce i sve ljude iz Gradiške koji žele da se oprobaju u glumi. Takođe, do kraja godine planiramo da uradimo još jednu dječiju predstavu za naše mališane - rekao je Vidović.

Dodao je da je u planu koprodukcija sa ostalim pozorištima iz Srpske.

- Bio sam na pregovorima sa čelnim ljudima pojedinih pozorišta, međutim ne mogu još ništa da odajem dok to ne stavimo, što se kaže, na papir. Recimo da bi se od iduće sezone mogla očekivati koprodukcija s pozorištima iz Banjaluke, Prijedora ili Bijeljine - kazao je Vidović.

Zaključio je da su koprodukcije sjajan način da se manja pozorišta, kao što je Gradsko pozorište Gradiška, što više mapiraju na kulturnu scenu te dodao da jedva čeka da do toga dođe, kao i da  ubrzano radi na tome.

Gostovanja

Vidović je kazao da su u planu i gostovanja Gradskog pozorišta Gradiška.

- Nedavno smo gostovali u Gradskom pozorištu “Jazavac” s predstavom “Pastorala”. Radim na tome da s komadom “Scene iz bračnog života” napravimo turneju po Republici Srpskoj i regionu. Imamo pozive iz Hrvatske i Slovenije tako da se radujem budućem periodu u Gradskom pozorištu Gradiška koje donosi mnogo zanimljivih stvari - naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana