Затворен први Позоришни академски фестивал: Новосађани кући отишли с три награде

Јасмина Салопек
Foto: Ј.Са.

БАЊАЛУКА- У Дјечијем позоришту Републике Српске вечерас је уприличена додјела награда за најбољу женску и мушку улогу, као за најбољу представу у цјелини.

Награду за најбољу женску улогу добила је Сара Симовић за улогу Хелене у представи "Прослава" Академије уметности Нови Сад.

Жири,  Ања Илић, као предсједник, те Душко Мазалица као члан, сматра да два млада глумца равноправно треба да се оките наградом најбољег глумца, те је одлучио да ову награду додијели обојици.

То су Теодор Винчић који је утјеловио лик Букаре у представи "Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња" Академија уметности Београд.

Друга награда за најбољу мушку улогу отишла је у руке Стефана Старчевића у представи "Прослава" Акадамије уметности Нови Сад.

Награда за најбољу представу у цјелини додијељема је представу "Прослава" Академије уметности Нови Сад, а у режији Бориса Лијешевића.

У част награђених одиграна је представа "Дјеца сунца", студената Академије умјетности УНИБЛ, а програм је настављен концертом џез састава "Комбајн квартет".

Први ПАФ угостио је преко осамдесет учесника, а публика је од суботе до данас имала прилику да погледа сљедеће представе факултета и академија драмских и сродних умјетности из региона: "Персона" (Факултет уметности Приштина - Звечан), "Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња" (Академија уметности Београд), "Прослава" (Академија уметности Нови Сад), "Психоза у 4.48" (Академија сценских умјетности Сарајево) и "Психотерапија" (Факултет савремених уметности Београд).

У оквиру пратећег програма одржана је промоција књиге "Драме" студената Драматургије Академије умјетности УНИБЛ, јавно читање драмских текстова студената Драматургије Академије умјетности УНИБЛ, те предавања професорице Виде Огњеновић и професора Дејана Средојевића.

Овај фестивал, који је одржан на неколико локација, и то на Љетној сцени Академије умјетности УНИБЛ, те сценама Народног позоришта Републике Српске, Дјечијег позоришта Републике Српске, те Градског позоришта "Јазавац", организовали су Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Центар за визуелну умјетност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана