Zatvoren prvi Pozorišni akademski festival: Novosađani kući otišli s tri nagrade

Jasmina Salopek
Foto: J.Sa.

BANjALUKA- U Dječijem pozorištu Republike Srpske večeras je upriličena dodjela nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu, kao za najbolju predstavu u cjelini.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Sara Simović za ulogu Helene u predstavi "Proslava" Akademije umetnosti Novi Sad.

Žiri,  Anja Ilić, kao predsjednik, te Duško Mazalica kao član, smatra da dva mlada glumca ravnopravno treba da se okite nagradom najboljeg glumca, te je odlučio da ovu nagradu dodijeli obojici.

To su Teodor Vinčić koji je utjelovio lik Bukare u predstavi "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Akademija umetnosti Beograd.

Druga nagrada za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Stefana Starčevića u predstavi "Proslava" Akadamije umetnosti Novi Sad.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodijeljema je predstavu "Proslava" Akademije umetnosti Novi Sad, a u režiji Borisa Liješevića.

U čast nagrađenih odigrana je predstava "Djeca sunca", studenata Akademije umjetnosti UNIBL, a program je nastavljen koncertom džez sastava "Kombajn kvartet".

Prvi PAF ugostio je preko osamdeset učesnika, a publika je od subote do danas imala priliku da pogleda sljedeće predstave fakulteta i akademija dramskih i srodnih umjetnosti iz regiona: "Persona" (Fakultet umetnosti Priština - Zvečan), "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" (Akademija umetnosti Beograd), "Proslava" (Akademija umetnosti Novi Sad), "Psihoza u 4.48" (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo) i "Psihoterapija" (Fakultet savremenih umetnosti Beograd).

U okviru pratećeg programa održana je promocija knjige "Drame" studenata Dramaturgije Akademije umjetnosti UNIBL, javno čitanje dramskih tekstova studenata Dramaturgije Akademije umjetnosti UNIBL, te predavanja profesorice Vide Ognjenović i profesora Dejana Sredojevića.

Ovaj festival, koji je održan na nekoliko lokacija, i to na Ljetnoj sceni Akademije umjetnosti UNIBL, te scenama Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, te Gradskog pozorišta "Jazavac", organizovali su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Centar za vizuelnu umjetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana