Затворен “Кестенбург” у Бањалуци: “Златни кестен” Факултету драмских умјетности Цетиње

Миланка Митрић, Илијана Божић
Затворен “Кестенбург” у Бањалуци: “Златни кестен” Факултету драмских умјетности Цетиње

БАЊАЛУКА – Представа „Шећер је ситан осим кад је коцка“ београдског „Театра на брду“, која је вечерас одиграна у Народном позоришту Републике Српске, изазвала је смијех и овације публике, те на прави начин затворила 4. Међународни фестивал студентских позоришта „Кестенбург“.

Након извођења ове представе, у којој играју Андрија Милошевић, Слобода Мићаловић и Милена Живановић, додијељене су награде учесницима овогодишње смотре.

Златни кестен“ додијељен је Факултету драмских умјетности Цетиње за представу „У пламену страсти“.

Глумица побједничке представе Маша Божовић је говорећи о фестивалу и награди истакла да је задовољна и пријатно изненађена и организацијом,  атмосфером и амбијентом.

- Била сам шокирана што смо ми побиједили. Играјући на овом фестивалу занемарили смо награду, јер нам је било толико лијепо да нико од нас није о томе размишљао. Било нам је сјајно, подијелили смо искуства, а ово признање нам је подстрек за даљи рад, да знамо да неко види и цијени оно што радимо - рекла је Божовићева.

Глумац Андрија Милошевић је казао да је „Кестенбург“ фантастичан, позитиван и енергичан.

- То тако мора да буде, јер су у питању студенти. Видели сте колико се сви они радују и друже. Некада су овакви фестивали били традиција, а сада их имамо повремено. Ми смо некада овакве фестивале имали у Ужицу, у Новом Саду, у Сарајеву и свуда. Рецимо мој професор је основао сарајевску академију 1981. године, тако да смо ми некада имала разноразне садржаје - испричао је Милошевић.

Додао је да овакви фестивали враћају наду и студенте тамо гдје они и припадају - на врх.

- Студенти треба да буду на врху, а ми треба да им помажемо. Они су ти који су нове наде. Одушевљен сам и једва чекам да упознам нове класе, јер ми који држимо позоришта и радимо представе морамо да се упознајемо с младим људима и да видимо ко нам за шта треба. Сјајно је да на овај начин видимо младе глумце да се дружимо са њима и да их укључимо у пројекте што је још један аспект који је добар на овом фестивалу - истакао је Мило-шевић.

„Сребрни кестен“ уручен је Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, за представу „Сербус-Европеикус“, а „Бронзани кестен“ Факултету драмских уметности Београд за „Грету из Фауста“.

Награда „Гласа Српске“ додијељена је такође Факултету драмских уметности Цетиње.

Специјална награда припала је Факултету драмских уметности Београд, специјална награда за кореографију додијељена је Ренати Агостини, док је специјална награда за режију уручена Срђану Карановићу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана