Zatvoren “Kestenburg” u Banjaluci: “Zlatni kesten” Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje

Milanka Mitrić, Ilijana Božić
Zatvoren “Kestenburg” u Banjaluci: “Zlatni kesten” Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje

BANjALUKA – Predstava „Šećer je sitan osim kad je kocka“ beogradskog „Teatra na brdu“, koja je večeras odigrana u Narodnom pozorištu Republike Srpske, izazvala je smijeh i ovacije publike, te na pravi način zatvorila 4. Međunarodni festival studentskih pozorišta „Kestenburg“.

Nakon izvođenja ove predstave, u kojoj igraju Andrija Milošević, Sloboda Mićalović i Milena Živanović, dodijeljene su nagrade učesnicima ovogodišnje smotre.

Zlatni kesten“ dodijeljen je Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje za predstavu „U plamenu strasti“.

Glumica pobjedničke predstave Maša Božović je govoreći o festivalu i nagradi istakla da je zadovoljna i prijatno iznenađena i organizacijom,  atmosferom i ambijentom.

- Bila sam šokirana što smo mi pobijedili. Igrajući na ovom festivalu zanemarili smo nagradu, jer nam je bilo toliko lijepo da niko od nas nije o tome razmišljao. Bilo nam je sjajno, podijelili smo iskustva, a ovo priznanje nam je podstrek za dalji rad, da znamo da neko vidi i cijeni ono što radimo - rekla je Božovićeva.

Glumac Andrija Milošević je kazao da je „Kestenburg“ fantastičan, pozitivan i energičan.

- To tako mora da bude, jer su u pitanju studenti. Videli ste koliko se svi oni raduju i druže. Nekada su ovakvi festivali bili tradicija, a sada ih imamo povremeno. Mi smo nekada ovakve festivale imali u Užicu, u Novom Sadu, u Sarajevu i svuda. Recimo moj profesor je osnovao sarajevsku akademiju 1981. godine, tako da smo mi nekada imala raznorazne sadržaje - ispričao je Milošević.

Dodao je da ovakvi festivali vraćaju nadu i studente tamo gdje oni i pripadaju - na vrh.

- Studenti treba da budu na vrhu, a mi treba da im pomažemo. Oni su ti koji su nove nade. Oduševljen sam i jedva čekam da upoznam nove klase, jer mi koji držimo pozorišta i radimo predstave moramo da se upoznajemo s mladim ljudima i da vidimo ko nam za šta treba. Sjajno je da na ovaj način vidimo mlade glumce da se družimo sa njima i da ih uključimo u projekte što je još jedan aspekt koji je dobar na ovom festivalu - istakao je Milo-šević.

„Srebrni kesten“ uručen je Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, za predstavu „Serbus-Evropeikus“, a „Bronzani kesten“ Fakultetu dramskih umetnosti Beograd za „Gretu iz Fausta“.

Nagrada „Glasa Srpske“ dodijeljena je takođe Fakultetu dramskih umetnosti Cetinje.

Specijalna nagrada pripala je Fakultetu dramskih umetnosti Beograd, specijalna nagrada za koreografiju dodijeljena je Renati Agostini, dok je specijalna nagrada za režiju uručena Srđanu Karanoviću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana