Вид Вукелић за “Глас Српске” о позоришној адаптацији дјела “Сафикада вако је било”: Легенда слави љубав као универзалну силу

Илијана Божић
Вид Вукелић за “Глас Српске” о позоришној адаптацији дјела “Сафикада вако је било”: Легенда слави љубав као универзалну силу

БАЊАЛУКА - Ова прича је важна, не само за наш град већ за све крајеве који вјерују у љубав, као универзалну силу која ће промијенити свијет набоље. Она је као храм о којем се говори с поштовањем и на нама је да је с љубављу предамо генерацијама које долазе.

Казао је ово за “Глас Српске” књижевник Вид Вукелић, аутор књиге “Сафикада вако је било”, на основу које је настала истоимена представа Бањалучког студентског позоришта, изведена на Подрум сцени театра.

Књига читаоца упознаје с легендом о трагичној љубави чувене бањалучке љепотице Сафикаде и аустроугарског официра, одводећи га у далеки свијет архаичног живота у граду на Врбасу.

- Материјал за ово дјело прикупљао сам три године, а пишући књигу одлучио сам да је објавим, али не као поему, него као прозно дјело. Смајли филозоф је наратор књиге и он вас, кад отворите рукопис води у давно вријеме Аустроугарске монархије, односно у тренутке када се ова љубавна прича догодила - објаснио је Вукелић и навео да је књигу првобитно био замислио као поему од 130 строфа.

Истакао је да ова књига представља искорак из његовог досадашњег стваралаштва, јер пише искључиво књиге за дјецу.

- Сви који познају мој рад знају да се у мојим пјесмама кроз духовите поруке осјети ведрина, љубав и жеља за љепшим свијетом. Сафикада је била млада када је страдала и препознао сам дјечју наивност у њој, јер је живот дала због забрањене љубави - испричао је Вукелић.

Према његовим ријечима лик Сафикаде показује њену опредијељеност да слиједи своје срце, без обзира на то колико ће је та одлука коштати.

- Цијена је била превисока и да улог је био живот, који није могла да настави без љубави која је у њој изградила споменик. Задивљен сам улогама младих глумаца Драгане Илић, која глуми Сафикаду и Ананда Ченића, који је сјајно дочарао Хермана. Одушевио ме начин на који су изнијели ову причу пред публику и с колико емоција живе свој лик. А да не говоримо о улогама Раденке Шеве и Драгослава Медојевића, који су као праве вође водили млађане глумце кроз представу - образложио је Вукелић.

Додао је да је Александар Пејаковић као режисер рукопис уобличио како и доликује, уз лектора Енеу Хотић те да је публика захваљујући напору вриједне екипе добила представу какву ова легенда и заслужује.

- Онај ко је читао књигу видио је кроз шта сам све пролазио да бих дошао до података. Говорећи кроз Смајлија филозофа откривам своје путешествије и напоре да се докопам малог грумена непроцјењивог сазнања те да га преточим у реченице које обликују књигу - навео је Вукелић и додао да је било много оних који су тврдили да су потомци породице у којој је Сафикада одрастала.

Нагласио је да је био веома опрезан приликом прикупљања грађе те да није вјеровао у такве тврдње без темељног истраживања.

- Ово су простори гдје народ одлази и враћа се, сели се и досељава па је много људи који су дошли из других градова и нису упознати са овом причом на начин који она заслужује. Био сам изненађен колико људи који су одрасли у Бањалуци мало знају о Сафикади, али послије објављивања књиге 2017. године као да су се заинтересовали за ову легенду и данас је ријеткост чути да неко не зна ништа о младој Бањалучанки која је трагично настрадала - закључио је Вукелић.

Он је посебно нагласио то да је представа “Сафикада вако је било” још један начин да се покаже колико је прича важна за Бањалуку и за људе који вјерују у љубав.

Планови

Вукелић је нагласио да припрема књигу поезије за дјецу, која би требало да буде објављена ове године.

- Волим да истражујем и стално сам у неким пројектима и договору са композиторима за дјецу. Прошле године сам објавио књигу за дјецу, у форми питалица о животињама - казао је Вукелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана