Узлазна путања младог Градског театра у Градишци: Формирали публику која воли позориште

Милан Вујић
Узлазна путања младог Градског театра у Градишци: Формирали публику која воли позориште

Градишка - Формирањем Јавне установе Градско позориште ова умјетност добила је важну улогу на културној сцени Градишке.

Глумци Драшко Видовић и Адмир Мешић у протеклих десет година рада, колико је постојало Град позориште као удружење грађана, доказали су сврху свог постојања, одигравши једанаест професионалних позоришних комада.

Директор и глумац овог професионалног позоришта Драшко Видовић истиче да протеклих десет година није било лако, али да је стечено богато глумачко искуство, у различитим улогама.

- Током десет година, у Удружењу Град позориште било је преко десет позоришних премијера, неколико копродукција и представа других позоришних кућа. Моја улога на сцени је само један дио посла којег нема у опису радних задатака. Наш посао се не завршава након што се параван спусти, него са колегом Адмиром Мешићем, осим глумачких улога на сцени, принуђен сам да се бавим организацијом, продајом карата, превозом глумаца, сценографијом, режијом, административним пословима - навео је Видовић.

Видовић наводи да су разумијевањем Градске управе и те како створени услови за њихов још бољи рад у наредном периоду, наводећи до сада одигране представе, међу којима су “Љубав”, “Кумовање, лудом радовање”, “Боинг-боинг”, “Кумови”, “Генерална проба самоубиства”, “Не играј на Енглезе”, “До посљедњег даха”, “Ауденција” и “Луда лова”.

- Увјерен сам да смо у тој борби успјели кроз ових десет година постојања. Сасвим сам сигуран да смо формирали публику која воли позориште, долази на представе и подстиче на нове, крупније умјетничке кораке - истиче Видовић, који додаје да настоје да се баве озбиљним друштвеним темама које износе на шаљив и духовит начин.

Премијерно извођење представе “Емигранти” средином јуна, по тексту Славомира Мрожека, коју је режирао Златан Видовић, потврдило је опредијељеност Градског позоришта да иде само узлазном путањом.

- “Емигранти” су наша шеснаеста представа. Рачунајући премијере и бројна друга извођења, на сцени смо играли неколико стотина пута. То говори да је Градишка, која је ове године добила статус града и прво професионално позориште, изборила важно мјесто на регионалној глумачкој мапи - сматра Видовић, који додаје да су уложени велики напори да се за Градишку чује и ван граница БиХ.

Да се ради о озбиљном позоришту говори и чињеница да у представама, осим Драшка, Златана Видовића и Адмира Мешића, играју глумци из других позоришта, а међу њима су Мирела Предојевић, Ђорђе Јанковић, Бранко Јанковић, Драгана Марић, Марио Лукајић, Миљка Брђанин-Бабић, Сњежана Штикић, Жељко Еркић и други.

Захваљујући представи “Генерална проба самоубиства”, која је одиграна 2013. године, а која је рађена по тексту Душана Ковачевића, градишким глумцима Град позоришта широм су отворена врата београдског Звездара театра, гдје су наступили пред многобројном публиком. Затим и представа “Кумови” 2015. године коју су добили глумци од Ковачевића без накнаде за ауторска права, што им је дало мотив и снагу да наставе даље са представама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана