Uzlazna putanja mladog Gradskog teatra u Gradišci: Formirali publiku koja voli pozorište

Milan Vujić
Uzlazna putanja mladog Gradskog teatra u Gradišci: Formirali publiku koja voli pozorište

Gradiška - Formiranjem Javne ustanove Gradsko pozorište ova umjetnost dobila je važnu ulogu na kulturnoj sceni Gradiške.

Glumci Draško Vidović i Admir Mešić u proteklih deset godina rada, koliko je postojalo Grad pozorište kao udruženje građana, dokazali su svrhu svog postojanja, odigravši jedanaest profesionalnih pozorišnih komada.

Direktor i glumac ovog profesionalnog pozorišta Draško Vidović ističe da proteklih deset godina nije bilo lako, ali da je stečeno bogato glumačko iskustvo, u različitim ulogama.

- Tokom deset godina, u Udruženju Grad pozorište bilo je preko deset pozorišnih premijera, nekoliko koprodukcija i predstava drugih pozorišnih kuća. Moja uloga na sceni je samo jedan dio posla kojeg nema u opisu radnih zadataka. Naš posao se ne završava nakon što se paravan spusti, nego sa kolegom Admirom Mešićem, osim glumačkih uloga na sceni, prinuđen sam da se bavim organizacijom, prodajom karata, prevozom glumaca, scenografijom, režijom, administrativnim poslovima - naveo je Vidović.

Vidović navodi da su razumijevanjem Gradske uprave i te kako stvoreni uslovi za njihov još bolji rad u narednom periodu, navodeći do sada odigrane predstave, među kojima su “Ljubav”, “Kumovanje, ludom radovanje”, “Boing-boing”, “Kumovi”, “Generalna proba samoubistva”, “Ne igraj na Engleze”, “Do posljednjeg daha”, “Audencija” i “Luda lova”.

- Uvjeren sam da smo u toj borbi uspjeli kroz ovih deset godina postojanja. Sasvim sam siguran da smo formirali publiku koja voli pozorište, dolazi na predstave i podstiče na nove, krupnije umjetničke korake - ističe Vidović, koji dodaje da nastoje da se bave ozbiljnim društvenim temama koje iznose na šaljiv i duhovit način.

Premijerno izvođenje predstave “Emigranti” sredinom juna, po tekstu Slavomira Mrožeka, koju je režirao Zlatan Vidović, potvrdilo je opredijeljenost Gradskog pozorišta da ide samo uzlaznom putanjom.

- “Emigranti” su naša šesnaesta predstava. Računajući premijere i brojna druga izvođenja, na sceni smo igrali nekoliko stotina puta. To govori da je Gradiška, koja je ove godine dobila status grada i prvo profesionalno pozorište, izborila važno mjesto na regionalnoj glumačkoj mapi - smatra Vidović, koji dodaje da su uloženi veliki napori da se za Gradišku čuje i van granica BiH.

Da se radi o ozbiljnom pozorištu govori i činjenica da u predstavama, osim Draška, Zlatana Vidovića i Admira Mešića, igraju glumci iz drugih pozorišta, a među njima su Mirela Predojević, Đorđe Janković, Branko Janković, Dragana Marić, Mario Lukajić, Miljka Brđanin-Babić, Snježana Štikić, Željko Erkić i drugi.

Zahvaljujući predstavi “Generalna proba samoubistva”, koja je odigrana 2013. godine, a koja je rađena po tekstu Dušana Kovačevića, gradiškim glumcima Grad pozorišta širom su otvorena vrata beogradskog Zvezdara teatra, gdje su nastupili pred mnogobrojnom publikom. Zatim i predstava “Kumovi” 2015. godine koju su dobili glumci od Kovačevića bez naknade za autorska prava, što im je dalo motiv i snagu da nastave dalje sa predstavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana