Успјешна година за Дјечије позориште Републике Српске: Од “Гагарина” до “Сњешкова”

Илијана Божић
Успјешна година за Дјечије позориште Републике Српске: Од “Гагарина” до “Сњешкова”

БАЊАЛУКА - Много труда, дана и ноћи, хиљаде пређених километара, стотине гостију сабирало се под кровом Дјечијег позоришта Републике Српске током 2023. године. Укупан број одиграних представа је 176, изведене су четири премијере, ансамбл је освојио девет награда и учествовао на седам међународних фестивала.

Поред тога национални театар за дјецу је реализовао 22. Међународни фестивал позоришта за дјецу, организовао “Сњешково”, али и прву фазу обраде података за Монографију 1955 - 2025.

- Представа “Гагарин, најшашавији пас у свемиру” била је прва премијера у 2023. Ријеч је о тексту Берислава Благојевића, рађеном у режији Јована Царана. Овим комадом се наставља програмска оријентација ДПРС да сваке године афирмише и једног домаћег значајног писца да би се сценским извођењем, праизведбом потврдио избор квалитетне литературе - саопштили су из ДПРС.

Навели су да је друга премијера представа “Буре”, Исидоре Секулић, а коју је режирала Соња Петровић из Новог Сада.

- Премијером представе “Црвенкапица”, у режији Људмиле Федорове, редитељке из Санкт Петербурга отворена је 68. сезона. Нова “Црвенкапа” својеврстан је омаж и сјећање на Драгана Бањца, чије име је од ове године и наслов специјалне награде Међународног фестивала позоришта за дјецу - казали су из ДПРС.

Нагласили су да је четврта премијера била представа “Бајка о малом Николи” те да је текст за ову представу у договору са Дјечијим позориштем написао Миливоје Млађеновић у режији Емилије Мрдаковић.

- Дјечије позориште РС је на седам међународних фестивала у 2023. кандидовало своје двије представе и то “Био једном један лав”, у режији Николе Бундала, и “Седам гавранова”, у режији Јакуба Максимова. Обје представе прошле су кандидатуру и по избору свих селектора изабране за такмичарске програме - рекли су из ДПРС.

Након двије године паузе Дјечије позориште РС и Мало позориште “Душко Радовић” из Београда током 2023. наставили су сарадњу  установљену 2016. године.

- Корона је прекинула овај  низ. Тако смо  2. и 3. фебруара коначно поново дочекали своје колеге из Малог позоришта “Душко Радовић” из Београда, који су извели  представе “Снежна краљица” и “Бамби”. Дјечије позориште РС узвратило је гостовање  Београду 28. новембра када је два пута одиграло “Црвенкапицу” и 29. новембра представу “Био једном један лав” - саопштили су из НПРС.

И у 2023. години ДПРС је настојало да се представи изван матичне сцене, у градовима и општинама широм Републике Српске.

- Најснажнију сарадњу наставили смо са Центром за културу и образовање у Лакташима гдје је установљена пракса да смо четвртком у том граду. Тако само извели четири различита наслова у осам извођења. Играли смо и у Новој Тополи, Градишци те у Гацку и Билећи - истакли су из ДПРС.

Међународни фестивал позоришта за дјецу је важан, јер у Бањалуци не постоји манифестација са међународним учесницима чији долазак домаћој публици отвара могућност погледа на извођаче богатијих друштвених система, чији су театри на вишем нивоу финансијске и оперативне продукције.

- На овај начин можемо и да сагледамо квалитет и моћ властитог, националног театра. Нимало не заостајући за овим театрима, публика се и овога пута увјерила да је ДПРС равноправан судионик европске умјетничке сцене - додају из ДПРС.

Важно је напоменути да је са Академијом умјетности договорено да се три првака Дјечијег позоришта и то Александра Спасојевић, Божана Бијелић и Душко Мазалица нађу међу предавачима поменуте установе.

Као и сваке године 21. марта 2023. године ДПРС је на посебан начин прославило Међународни дан луткарства.

- Луткари цијелог свијета су на тај дан организовали различите програме, а ми смо се опредијелили да презентујемо јавности три видео-спота, који су настали по представи “Мала сирена”, Ханса Кристијана Андерсена, у режији Бисерке Колевске, а чију смо премијеру имали 8. децембра 2022 - рекли су из ДПРС.

Радионице

Као и сваке године, у ДПРС је посебно било свечано уз радост васкршњих празника. Традиционално 15. априла на репертоару је била представа “Јаје”.

- Припремили смо и радионицу са нашом сценографкињом Берином Шушчевић. Прошле године тема и техника васкршње радионице су били колажи, а овог априла су дјеца  осликавала и украшавала јаја како би се и она нашла у корпама, на трпезама Васкрса. Било је и тематских бојанки за осликавање, а сви посјетиоци, и мали и велики, били су даривани чоколадним јајима - саопштили су из ДПРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана