Uspješna godina za Dječije pozorište Republike Srpske: Od “Gagarina” do “Snješkova”

Ilijana Božić
Uspješna godina za Dječije pozorište Republike Srpske: Od “Gagarina” do “Snješkova”

BANjALUKA - Mnogo truda, dana i noći, hiljade pređenih kilometara, stotine gostiju sabiralo se pod krovom Dječijeg pozorišta Republike Srpske tokom 2023. godine. Ukupan broj odigranih predstava je 176, izvedene su četiri premijere, ansambl je osvojio devet nagrada i učestvovao na sedam međunarodnih festivala.

Pored toga nacionalni teatar za djecu je realizovao 22. Međunarodni festival pozorišta za djecu, organizovao “Snješkovo”, ali i prvu fazu obrade podataka za Monografiju 1955 - 2025.

- Predstava “Gagarin, najšašaviji pas u svemiru” bila je prva premijera u 2023. Riječ je o tekstu Berislava Blagojevića, rađenom u režiji Jovana Carana. Ovim komadom se nastavlja programska orijentacija DPRS da svake godine afirmiše i jednog domaćeg značajnog pisca da bi se scenskim izvođenjem, praizvedbom potvrdio izbor kvalitetne literature - saopštili su iz DPRS.

Naveli su da je druga premijera predstava “Bure”, Isidore Sekulić, a koju je režirala Sonja Petrović iz Novog Sada.

- Premijerom predstave “Crvenkapica”, u režiji Ljudmile Fedorove, rediteljke iz Sankt Peterburga otvorena je 68. sezona. Nova “Crvenkapa” svojevrstan je omaž i sjećanje na Dragana Banjca, čije ime je od ove godine i naslov specijalne nagrade Međunarodnog festivala pozorišta za djecu - kazali su iz DPRS.

Naglasili su da je četvrta premijera bila predstava “Bajka o malom Nikoli” te da je tekst za ovu predstavu u dogovoru sa Dječijim pozorištem napisao Milivoje Mlađenović u režiji Emilije Mrdaković.

- Dječije pozorište RS je na sedam međunarodnih festivala u 2023. kandidovalo svoje dvije predstave i to “Bio jednom jedan lav”, u režiji Nikole Bundala, i “Sedam gavranova”, u režiji Jakuba Maksimova. Obje predstave prošle su kandidaturu i po izboru svih selektora izabrane za takmičarske programe - rekli su iz DPRS.

Nakon dvije godine pauze Dječije pozorište RS i Malo pozorište “Duško Radović” iz Beograda tokom 2023. nastavili su saradnju  ustanovljenu 2016. godine.

- Korona je prekinula ovaj  niz. Tako smo  2. i 3. februara konačno ponovo dočekali svoje kolege iz Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda, koji su izveli  predstave “Snežna kraljica” i “Bambi”. Dječije pozorište RS uzvratilo je gostovanje  Beogradu 28. novembra kada je dva puta odigralo “Crvenkapicu” i 29. novembra predstavu “Bio jednom jedan lav” - saopštili su iz NPRS.

I u 2023. godini DPRS je nastojalo da se predstavi izvan matične scene, u gradovima i opštinama širom Republike Srpske.

- Najsnažniju saradnju nastavili smo sa Centrom za kulturu i obrazovanje u Laktašima gdje je ustanovljena praksa da smo četvrtkom u tom gradu. Tako samo izveli četiri različita naslova u osam izvođenja. Igrali smo i u Novoj Topoli, Gradišci te u Gacku i Bileći - istakli su iz DPRS.

Međunarodni festival pozorišta za djecu je važan, jer u Banjaluci ne postoji manifestacija sa međunarodnim učesnicima čiji dolazak domaćoj publici otvara mogućnost pogleda na izvođače bogatijih društvenih sistema, čiji su teatri na višem nivou finansijske i operativne produkcije.

- Na ovaj način možemo i da sagledamo kvalitet i moć vlastitog, nacionalnog teatra. Nimalo ne zaostajući za ovim teatrima, publika se i ovoga puta uvjerila da je DPRS ravnopravan sudionik evropske umjetničke scene - dodaju iz DPRS.

Važno je napomenuti da je sa Akademijom umjetnosti dogovoreno da se tri prvaka Dječijeg pozorišta i to Aleksandra Spasojević, Božana Bijelić i Duško Mazalica nađu među predavačima pomenute ustanove.

Kao i svake godine 21. marta 2023. godine DPRS je na poseban način proslavilo Međunarodni dan lutkarstva.

- Lutkari cijelog svijeta su na taj dan organizovali različite programe, a mi smo se opredijelili da prezentujemo javnosti tri video-spota, koji su nastali po predstavi “Mala sirena”, Hansa Kristijana Andersena, u režiji Biserke Kolevske, a čiju smo premijeru imali 8. decembra 2022 - rekli su iz DPRS.

Radionice

Kao i svake godine, u DPRS je posebno bilo svečano uz radost vaskršnjih praznika. Tradicionalno 15. aprila na repertoaru je bila predstava “Jaje”.

- Pripremili smo i radionicu sa našom scenografkinjom Berinom Šuščević. Prošle godine tema i tehnika vaskršnje radionice su bili kolaži, a ovog aprila su djeca  oslikavala i ukrašavala jaja kako bi se i ona našla u korpama, na trpezama Vaskrsa. Bilo je i tematskih bojanki za oslikavanje, a svi posjetioci, i mali i veliki, bili su darivani čokoladnim jajima - saopštili su iz DPRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana