"Урнебесна трагедија" сутра премијерно у Народном позоришту Републике Српске

Илијана Божић
Foto: Д. Ракита

БАЊАЛУКА - Представа "Урнебесна трагедија" у чијем фокусу је породица, друштво и појединац као њен саставни дио, рађена према тексту Душана Ковачевића, а у режији Јагоша Марковића, премијерно ће бити изведена сутра од 20 часова на сцени Народног позоришта Републике Српске.

Комад је рађен у копродукцији Народног позоришта РС и Народног позоришта у Београду, а прва реприза заказана је за суботу у 20 часова.

В. д. директора Народног позоришта РС Дијана Грбић истакла је да је ово први заједнички пројекат ове двије куће.

- Свима нама ових дана осјећања су измијешана. С једне стране смо радосни што смо успјели да реализујемо овај пројекат, а с друге стране ту је огромна туга и тишина због догађаја до којих је дошло у Србији. Али, као што су многи умјетници рекли, умјетност проговара у најтежим моментима. Част ми је што су наши глумци имали прилику да буду дио овог пројекта и овој представи желим дуг живот - рекла је Грбићева.

Редитељ Јагош Марковић казао је да је задовољан процесом рада и глумцима.

- На дугачком позоришном путу некад се десе сарадње које памтите, а ово је једна од њих. Дођу дани да можете да дате све што имате и мени се то сад догодило. "Урнебесна трагедија" говори о породици, о нашем друштву, о нашој историји, нашим лудилима и несрећама, а пре свега о односу дечака и његових предака и том питању: Ко сам ја? - казао је Марковић.

Додао је да је представа и урнебесна и смијешна, али и трагична. Како је казао, овај комад даје могућност да се у њему препознамо, да се прочистимо и да доживимо катарзу.

- Позориште је пречица до људске душе. Ова представа је корисна, има дубоког смисла играти је баш сада, јер као што је рекао Ковачевић, позориште показује живот - објаснио је Марковић.

Глумац Бранко Видаковић, који у представи игра Василија, нагласио је да је у свјетлу претходних догађаја тешко говорити о позоришту, а затим цитирао Јагоша Марковића да "некако увек нађемо излаз и преживимо" те додао да је умјетност ту да лијечи и помаже.

- Сврха уметности је да нам помогне да преживимо, јер свет који смо направили није лак за живот и онда је уметност ту да лечи. Овде је било тешког рада, али је било благородно и срећан сам што сам упознао ваше глумце који су фантастични - навео је Видаковић.

Глумица Сандра Бугарски која игра Рајну испричала је да је рад на комаду био диван.

- Мој лик отвара питање страшне традиције насиља над женама. Рајна коју тумачим је једна од жена која је трпела па убила. Ту би свако од нас имао понешто да каже и ми то радимо на сцени где заправо мешамо нешто што је дубоко трагично са оним што је урнебесно смешно - казала је она.

Глумица Нела Михаиловић, која глуми Јулку, истакла је да осјећа радост и задовољство што је поново у НПРС и у оваквом позоришном аранжману.

- Волим да играм ликове Душана Ковачевића, некако их препознајем у себи, али моја највећа радост заиста јесте била ова сарадња и сусрет са глумцима Народног позоришта РС - рекла је Михаиловићева.

Улогу Руже игра Николина Фригановић, која је испричала да је прва представа коју је погледала као студент глуме у Београду била "Лукреција илити Ждеро" Јагоша Марковића.

- Тада сам била фасцинирана и жељела сам да будем дио те приче. Ево након 24 године од те представе добила сам прилику да сарађујем са овим необичним, интензивним, лудачки у позориште заљубљеним редитељем. Заразио нас је љубављу према позоришту, јер има ту неку необичну моћ коју до сад заиста нисам видјела - објаснила је Фригановићева.

Додала је да их је комад преузео, јер су почели искрено, болно и органски да осјећају све те труле ствари које су у нама и оне позитивне ствари у нама, али и оне које нам недостају, као и да представа има терапеутско дејство.

Глумац Жељко Еркић у комаду игра Милана, а како је казао овај текст отвара многе теме.

- Текст је Јагош надградио. Позориште постоји више од 2.000 година, било је и биће то које не рјешава проблеме него на њих указује - закључио је он.

Дјечак

Најмлађи члан глумачке подјеле Петар Васиљевић, који у комаду игра дјечака Невена, истакао је да му је драго што је радио са цијелом екипом, не само глумачком, него са свима који су радили на овом ремек-дјелу.

- Свакоме ко је ушао у ову представу ово је била не само улога него и други живот који треба да проживи и покаже другима. Јагош Марковић је успео да ову представу претвори у нешто магично - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана