"Urnebesna tragedija" sutra premijerno u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Ilijana Božić
Foto: D. Rakita

BANjALUKA - Predstava "Urnebesna tragedija" u čijem fokusu je porodica, društvo i pojedinac kao njen sastavni dio, rađena prema tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Jagoša Markovića, premijerno će biti izvedena sutra od 20 časova na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Komad je rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta RS i Narodnog pozorišta u Beogradu, a prva repriza zakazana je za subotu u 20 časova.

V. d. direktora Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić istakla je da je ovo prvi zajednički projekat ove dvije kuće.

- Svima nama ovih dana osjećanja su izmiješana. S jedne strane smo radosni što smo uspjeli da realizujemo ovaj projekat, a s druge strane tu je ogromna tuga i tišina zbog događaja do kojih je došlo u Srbiji. Ali, kao što su mnogi umjetnici rekli, umjetnost progovara u najtežim momentima. Čast mi je što su naši glumci imali priliku da budu dio ovog projekta i ovoj predstavi želim dug život - rekla je Grbićeva.

Reditelj Jagoš Marković kazao je da je zadovoljan procesom rada i glumcima.

- Na dugačkom pozorišnom putu nekad se dese saradnje koje pamtite, a ovo je jedna od njih. Dođu dani da možete da date sve što imate i meni se to sad dogodilo. "Urnebesna tragedija" govori o porodici, o našem društvu, o našoj istoriji, našim ludilima i nesrećama, a pre svega o odnosu dečaka i njegovih predaka i tom pitanju: Ko sam ja? - kazao je Marković.

Dodao je da je predstava i urnebesna i smiješna, ali i tragična. Kako je kazao, ovaj komad daje mogućnost da se u njemu prepoznamo, da se pročistimo i da doživimo katarzu.

- Pozorište je prečica do ljudske duše. Ova predstava je korisna, ima dubokog smisla igrati je baš sada, jer kao što je rekao Kovačević, pozorište pokazuje život - objasnio je Marković.

Glumac Branko Vidaković, koji u predstavi igra Vasilija, naglasio je da je u svjetlu prethodnih događaja teško govoriti o pozorištu, a zatim citirao Jagoša Markovića da "nekako uvek nađemo izlaz i preživimo" te dodao da je umjetnost tu da liječi i pomaže.

- Svrha umetnosti je da nam pomogne da preživimo, jer svet koji smo napravili nije lak za život i onda je umetnost tu da leči. Ovde je bilo teškog rada, ali je bilo blagorodno i srećan sam što sam upoznao vaše glumce koji su fantastični - naveo je Vidaković.

Glumica Sandra Bugarski koja igra Rajnu ispričala je da je rad na komadu bio divan.

- Moj lik otvara pitanje strašne tradicije nasilja nad ženama. Rajna koju tumačim je jedna od žena koja je trpela pa ubila. Tu bi svako od nas imao ponešto da kaže i mi to radimo na sceni gde zapravo mešamo nešto što je duboko tragično sa onim što je urnebesno smešno - kazala je ona.

Glumica Nela Mihailović, koja glumi Julku, istakla je da osjeća radost i zadovoljstvo što je ponovo u NPRS i u ovakvom pozorišnom aranžmanu.

- Volim da igram likove Dušana Kovačevića, nekako ih prepoznajem u sebi, ali moja najveća radost zaista jeste bila ova saradnja i susret sa glumcima Narodnog pozorišta RS - rekla je Mihailovićeva.

Ulogu Ruže igra Nikolina Friganović, koja je ispričala da je prva predstava koju je pogledala kao student glume u Beogradu bila "Lukrecija iliti Ždero" Jagoša Markovića.

- Tada sam bila fascinirana i željela sam da budem dio te priče. Evo nakon 24 godine od te predstave dobila sam priliku da sarađujem sa ovim neobičnim, intenzivnim, ludački u pozorište zaljubljenim rediteljem. Zarazio nas je ljubavlju prema pozorištu, jer ima tu neku neobičnu moć koju do sad zaista nisam vidjela - objasnila je Friganovićeva.

Dodala je da ih je komad preuzeo, jer su počeli iskreno, bolno i organski da osjećaju sve te trule stvari koje su u nama i one pozitivne stvari u nama, ali i one koje nam nedostaju, kao i da predstava ima terapeutsko dejstvo.

Glumac Željko Erkić u komadu igra Milana, a kako je kazao ovaj tekst otvara mnoge teme.

- Tekst je Jagoš nadgradio. Pozorište postoji više od 2.000 godina, bilo je i biće to koje ne rješava probleme nego na njih ukazuje - zaključio je on.

Dječak

Najmlađi član glumačke podjele Petar Vasiljević, koji u komadu igra dječaka Nevena, istakao je da mu je drago što je radio sa cijelom ekipom, ne samo glumačkom, nego sa svima koji su radili na ovom remek-djelu.

- Svakome ko je ušao u ovu predstavu ovo je bila ne samo uloga nego i drugi život koji treba da proživi i pokaže drugima. Jagoš Marković je uspeo da ovu predstavu pretvori u nešto magično - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana