„Урнебесна трагедија“ премијерно одиграна у Бањалуци: Породица као свијет у малом

Миланка Митрић
Foto: Народно позориште Републике Српске

БАЊАЛУКА - Представа „Урнебесна трагедија“, рађена по добро познатом тексту Душана Ковачевића, а у режији Јагоша Марковића, вечерас је премијерно одиграна на великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

Настала је у копродукцији Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта у Београду.

Ковачевић је „Урнебесну трагедију“ написао прије више од тридесет година, а чини се да је данас актуелнија више него икад.

Актуелна је због непролазних тема и питања о којима говори, а то су уништавање породице и идентитета, насиље у људима, међу људима и у друштву, као и вјечно, генерацијско понављање несреће, лажи и заблуда, како породичних тако и друштвених, политичких и социјалних. 

- То је, у основи, и данас, као и тада кад сам је писао, пре више од три деценије, прича о деструкцији у једној породици. Постоји дефиниција, у коју дубоко верујем, да је породица епицентар нашег живота и један од најзначајнијих чинилаца у нашем постојању. Наша деца се уче на постулатима односа у оквиру породице. Породица је најбитнија и најважнија школа у животу једног човека. У каквој породици одрастете, такав ћете бити човек - забиљежио је Душан Ковачевић о овом комаду, наглашавајући да у представи постоји неколико главних линија, а једна од основних је прича о младим људима који губе идентитет.

 

Режисер Јагош Марковић, осврћући се на породицу, која је у фокусу представе, навео је да је та породица приказ свијета у малом.

- И ту вам је и друштво и појединац и све генерације и сва времена. Кроз њу се све прелама. Свако живи своју стварност. Чак је свако и бира - казао је Марковић.

У представи глуме Николина Фригановић, Жељко Еркић, Петар Васиљевић, Нела Михаиловић, Александар Вучковић, Сандра Бугарски, Бранко Видаковић, Љубиша Савановић и Марија Недељков.

Прва реприза представе заказана је за сутра у 20 часова у Народном позоришту Републике Српске, а у Београду ће премијерно бити одиграна 15. маја у 19.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана