„Urnebesna tragedija“ premijerno odigrana u Banjaluci: Porodica kao svijet u malom

Milanka Mitrić
Foto: Narodno pozorište Republike Srpske

BANjALUKA - Predstava „Urnebesna tragedija“, rađena po dobro poznatom tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Jagoša Markovića, večeras je premijerno odigrana na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kovačević je „Urnebesnu tragediju“ napisao prije više od trideset godina, a čini se da je danas aktuelnija više nego ikad.

Aktuelna je zbog neprolaznih tema i pitanja o kojima govori, a to su uništavanje porodice i identiteta, nasilje u ljudima, među ljudima i u društvu, kao i vječno, generacijsko ponavljanje nesreće, laži i zabluda, kako porodičnih tako i društvenih, političkih i socijalnih. 

- To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, pre više od tri decenije, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko verujem, da je porodica epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju. Naša deca se uče na postulatima odnosa u okviru porodice. Porodica je najbitnija i najvažnija škola u životu jednog čoveka. U kakvoj porodici odrastete, takav ćete biti čovek - zabilježio je Dušan Kovačević o ovom komadu, naglašavajući da u predstavi postoji nekoliko glavnih linija, a jedna od osnovnih je priča o mladim ljudima koji gube identitet.

 

Režiser Jagoš Marković, osvrćući se na porodicu, koja je u fokusu predstave, naveo je da je ta porodica prikaz svijeta u malom.

- I tu vam je i društvo i pojedinac i sve generacije i sva vremena. Kroz nju se sve prelama. Svako živi svoju stvarnost. Čak je svako i bira - kazao je Marković.

U predstavi glume Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Vidaković, Ljubiša Savanović i Marija Nedeljkov.

Prva repriza predstave zakazana je za sutra u 20 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a u Beogradu će premijerno biti odigrana 15. maja u 19.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana