"Урнебесна трагедија" и "Кармен" обиљежиле годину, на јесен гостовање у Санкт Петербургу

Срна
"Урнебесна трагедија" и "Кармен" обиљежиле годину, на јесен гостовање у Санкт Петербургу

БАЊАЛУКА - Директор Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић изјавила је да су представа "Урнебесна трагедија" и опера "Кармен - једна трагедија" неки од најзначајнијих пројеката који су реализовани у веома успјешној 2023. години, те најавила гостовање националног театра Српске на међународном фестивалу у Санкт Петербургу на јесен.

"Задовољна сам резултатима које смо постигли у 2023. години. Ова сезона је сигурно била једна од успјешнијих у посљедњих четири-пет година и направљен је помак јер смо у потпуности остварили наше планове", рекла је Грбићева у интервјуу Срни.

Она је указала да су реализоване све продукције, покренут је циклус концерата Симфонијског оркестра, а пред крај године премијерно је изведена и опера "Кармен - једна трагедија".

Грбићева је истакла и велики број гостовања Народног позоришта, што је значило и промоцију националног театра на позоришној сцени, учешћа на фестивалима и освајање бројних награда.

"Ову годину завршавамо са великим умором, али и поносом", рекла је Грбићева.

Она је као један од најзначајнији пројеката у 2023. години издвојила реализацију представе "Урнебесна трагедија" у сарадњи са Народним позориштем у Београду, у режији Јагоша Марковића.

"За ову представу се и у Бањалуци и у Београду тражила карта више и надам се да ће она наставити свој позоришни живот", додала је Грбићева и истакла значај реализације опере "Кармен", као и представе "Госпођица", која је обишла готово све фестивале у региону и освојила знатан број награда.

Она је напоменула да се представе никада не раде за фестивале и награде, али да је, уколико све дође на своје мјесто, то потврда квалитета рада Народног позоришта.

"Фестивали су важни јер се представљамо прво као Народно позориште, као култура Републике Српске. Награде, углавном оне најзначајније за најбољу позоришну представу доказују да Народно позориште има квалитетан и зрео ансамбл", рекла је Грбићева.

Она је навела да је Народно позориште највећа национална установа када је ријеч о продукцији у области културе, али истакла и рад Музеја умјетности Српске, Музеја савремене умјетности Српске, Аудио-визуелног центра Српске, Архива Српске, као и бањалучког Културног центра Бански двор.

"Имамо велику сопствену продукцију, што значи да његујемо наше умјетнике. Врло често ангажујемо и хонорарне сараднике, колеге из региона, који су значајни и могу да допринесу својим радом и енергијом дају додатну снагу Народном позоришту", указала је Грбићева.

Она је додала да ће Народно позориште у наредним годинама више бити окренуто самој Републици Српској и њеним срединама.

"За то је потребна подршка прво Републике, као оснивача. На нашу радост вратио нам се и велики број публике, што нам кроз приходе и спонзорства олакшава тај рад и даје веће могућности. Надам се да то неће изостати ни у наредном периоду. Радујемо се и обећањима о изградњи нове зграде Народног позоришта која би својим техничким капацитетима омогућила веће продукције", истакла је Грбићева.

Она је напоменула да је Народно позориште Републике Српске усмјерено и на међународну сарадњу, прије свега са Александринским театром из Санкт Петербурга, као најстарије и најзначајније руске националне позоришне куће.

Грбићева је најавила да би у септембру 2024. године Народно позориште Српске требало да гостује на интернационалном фестивалу у Санкт Петербургу.

"Гостовање у Санкт Петербургу ће бити први излазак Народног позоришта Српске на сцену једног националног позоришта у Русији јер су до сада реализована гостовања у мањим центрима и тамошњим домовима културе", нагласила је Грбићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана