"Urnebesna tragedija" i "Karmen" obilježile godinu, na jesen gostovanje u Sankt Peterburgu

Srna
"Urnebesna tragedija" i "Karmen" obilježile godinu, na jesen gostovanje u Sankt Peterburgu

BANjALUKA - Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić izjavila je da su predstava "Urnebesna tragedija" i opera "Karmen - jedna tragedija" neki od najznačajnijih projekata koji su realizovani u veoma uspješnoj 2023. godini, te najavila gostovanje nacionalnog teatra Srpske na međunarodnom festivalu u Sankt Peterburgu na jesen.

"Zadovoljna sam rezultatima koje smo postigli u 2023. godini. Ova sezona je sigurno bila jedna od uspješnijih u posljednjih četiri-pet godina i napravljen je pomak jer smo u potpunosti ostvarili naše planove", rekla je Grbićeva u intervjuu Srni.

Ona je ukazala da su realizovane sve produkcije, pokrenut je ciklus koncerata Simfonijskog orkestra, a pred kraj godine premijerno je izvedena i opera "Karmen - jedna tragedija".

Grbićeva je istakla i veliki broj gostovanja Narodnog pozorišta, što je značilo i promociju nacionalnog teatra na pozorišnoj sceni, učešća na festivalima i osvajanje brojnih nagrada.

"Ovu godinu završavamo sa velikim umorom, ali i ponosom", rekla je Grbićeva.

Ona je kao jedan od najznačajniji projekata u 2023. godini izdvojila realizaciju predstave "Urnebesna tragedija" u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, u režiji Jagoša Markovića.

"Za ovu predstavu se i u Banjaluci i u Beogradu tražila karta više i nadam se da će ona nastaviti svoj pozorišni život", dodala je Grbićeva i istakla značaj realizacije opere "Karmen", kao i predstave "Gospođica", koja je obišla gotovo sve festivale u regionu i osvojila znatan broj nagrada.

Ona je napomenula da se predstave nikada ne rade za festivale i nagrade, ali da je, ukoliko sve dođe na svoje mjesto, to potvrda kvaliteta rada Narodnog pozorišta.

"Festivali su važni jer se predstavljamo prvo kao Narodno pozorište, kao kultura Republike Srpske. Nagrade, uglavnom one najznačajnije za najbolju pozorišnu predstavu dokazuju da Narodno pozorište ima kvalitetan i zreo ansambl", rekla je Grbićeva.

Ona je navela da je Narodno pozorište najveća nacionalna ustanova kada je riječ o produkciji u oblasti kulture, ali istakla i rad Muzeja umjetnosti Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Srpske, Audio-vizuelnog centra Srpske, Arhiva Srpske, kao i banjalučkog Kulturnog centra Banski dvor.

"Imamo veliku sopstvenu produkciju, što znači da njegujemo naše umjetnike. Vrlo često angažujemo i honorarne saradnike, kolege iz regiona, koji su značajni i mogu da doprinesu svojim radom i energijom daju dodatnu snagu Narodnom pozorištu", ukazala je Grbićeva.

Ona je dodala da će Narodno pozorište u narednim godinama više biti okrenuto samoj Republici Srpskoj i njenim sredinama.

"Za to je potrebna podrška prvo Republike, kao osnivača. Na našu radost vratio nam se i veliki broj publike, što nam kroz prihode i sponzorstva olakšava taj rad i daje veće mogućnosti. Nadam se da to neće izostati ni u narednom periodu. Radujemo se i obećanjima o izgradnji nove zgrade Narodnog pozorišta koja bi svojim tehničkim kapacitetima omogućila veće produkcije", istakla je Grbićeva.

Ona je napomenula da je Narodno pozorište Republike Srpske usmjereno i na međunarodnu saradnju, prije svega sa Aleksandrinskim teatrom iz Sankt Peterburga, kao najstarije i najznačajnije ruske nacionalne pozorišne kuće.

Grbićeva je najavila da bi u septembru 2024. godine Narodno pozorište Srpske trebalo da gostuje na internacionalnom festivalu u Sankt Peterburgu.

"Gostovanje u Sankt Peterburgu će biti prvi izlazak Narodnog pozorišta Srpske na scenu jednog nacionalnog pozorišta u Rusiji jer su do sada realizovana gostovanja u manjim centrima i tamošnjim domovima kulture", naglasila je Grbićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana