Премијерна у Дјечијем позоришту РС: У веселом Гагариновом свијету породица на првом мјесту

Илијана Божић
Foto: Свјетлана Панић

БАЊАЛУКА - Весели свијет необичног малог пса са жутим ушима оживио је у представи “Гагарин, најшашавији пас у свемиру”, рађеној по тексту бањалучког књижевника Берислава Благојевића, у режији Јована Царана, која је премијерно одиграна у Дјечијем позоришту Републике Српске, гдје је од јуче на редовном репертоару.

Дивна сценографија живописно дочарава ноћ у којој је Гагарин остављен са братом и сестром на улици, ноћ у којој га од невоља спашава добри човјек, а подједнако је дивна и сценографија новог Гагариновог дома на селу, али и зимске идиле. Лутке псића Гагарина, али и његовог брата и сестре, његове симпатије, као и маце Рипли сјајно су урађене и просто су одушевиле најмлађу публику.

Оног тренутка када је Гагарин своје власнике назвао Шмизла и Шмокљан општа граја и смијех испунили су национални театар за дјецу. Сјајну атмосферу испуњену позитивном енергијом употпунила је музика коју је компоновао Данило Михњевић. Дјечаци и дјевојчице аплаудирали су Гагарину, смијали се његовим авантурама и шашавом понашању, хвалили га ријечима “Браво, браво”, али су и учили од њега.

Гагарин патећи за слободом ипак схвата и важност топлог дома, а како тече представа у први план долази и оно што је најважније у животу сваког човјека од дјетињства, а то је породица. Овај псић заједно са братом Хектором одлази од својих власника да спасе сестру, а након овог успјелог спашавања ова мала псећа породица остаје удомљена код Шмизле и Шмокљана. Тако су малишани, али и родитељи, још једном увидјели колика је љубав човјека и пса и колика је важност човјековог доброг односа према животињама, али и колико је битна љубав према природи.

Кроз однос Гагарина и маце Рипли те Гагрина и птичица које му на почетку сметају дјечаци и дјевојчице уче о прихватању разлика, али и о вриједности пријатељства.

У овом комаду Гагарина игра глумац Ђорђе Јанковић, Шмокљана глуми Александар Руњић, Шмизлу Свјетлана Андрић, Бициклисту и Хектора Саша Терзић те Риплија, Мрвицу и Лајку глумица Александра Спасојевић. Лутке, костим и сценографију радила је Ирина Сомборац.

Све похвале иду ансамблу који је добро одиграо представу о Гагарину, а посебно глумцу Ђорђу Јанковићу, који је сјајно анимирао овог необичног, шашавог псића. Види се да је ансамбл заједно са режисером Јованом Цараном овај комад припремао са много елана и љубави, јер она одише у сваком од ликова на сцени.

Симпатичан детаљ је што током представе, када Шмокљан слави усељење у нови дом, са радија ДПРС стижу честитке.

Режисер представе Јован Царан, који први пут ради са бањалучким ансамблом, раније је рекао да је његов задатак био да текст Берислава Благојевића преведе на луткарски језик, а да при томе задржи суптилну поетику и метафоричност овог пса.

- Гагарин је лик који лако може да буде и човек. У ствари он и јесте метафора. Овај пас рефлектује све наше страхове, идеје и карактере, љубоморе и друге особине. Нама је било важно да задржимо ту суптилну поетику, да је развијемо, да имамо и смешних сцена - објаснио је Царан.

О писцу

Комад је рађен по дјелу бањалучког књижевника Берислава Благојевића “Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру” које је објављено 2019. године. Ријеч је о дјелу које је уврштено у лектиру за четврти разред основе школе. Позната су нам и Благојевићева дјела “Монумент”, “Тиши од воде” те “Носталгија о непостојећем”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана