Premijerna u Dječijem pozorištu RS: U veselom Gagarinovom svijetu porodica na prvom mjestu

Ilijana Božić
Foto: Svjetlana Panić

BANjALUKA - Veseli svijet neobičnog malog psa sa žutim ušima oživio je u predstavi “Gagarin, najšašaviji pas u svemiru”, rađenoj po tekstu banjalučkog književnika Berislava Blagojevića, u režiji Jovana Carana, koja je premijerno odigrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske, gdje je od juče na redovnom repertoaru.

Divna scenografija živopisno dočarava noć u kojoj je Gagarin ostavljen sa bratom i sestrom na ulici, noć u kojoj ga od nevolja spašava dobri čovjek, a podjednako je divna i scenografija novog Gagarinovog doma na selu, ali i zimske idile. Lutke psića Gagarina, ali i njegovog brata i sestre, njegove simpatije, kao i mace Ripli sjajno su urađene i prosto su oduševile najmlađu publiku.

Onog trenutka kada je Gagarin svoje vlasnike nazvao Šmizla i Šmokljan opšta graja i smijeh ispunili su nacionalni teatar za djecu. Sjajnu atmosferu ispunjenu pozitivnom energijom upotpunila je muzika koju je komponovao Danilo Mihnjević. Dječaci i djevojčice aplaudirali su Gagarinu, smijali se njegovim avanturama i šašavom ponašanju, hvalili ga riječima “Bravo, bravo”, ali su i učili od njega.

Gagarin pateći za slobodom ipak shvata i važnost toplog doma, a kako teče predstava u prvi plan dolazi i ono što je najvažnije u životu svakog čovjeka od djetinjstva, a to je porodica. Ovaj psić zajedno sa bratom Hektorom odlazi od svojih vlasnika da spase sestru, a nakon ovog uspjelog spašavanja ova mala pseća porodica ostaje udomljena kod Šmizle i Šmokljana. Tako su mališani, ali i roditelji, još jednom uvidjeli kolika je ljubav čovjeka i psa i kolika je važnost čovjekovog dobrog odnosa prema životinjama, ali i koliko je bitna ljubav prema prirodi.

Kroz odnos Gagarina i mace Ripli te Gagrina i ptičica koje mu na početku smetaju dječaci i djevojčice uče o prihvatanju razlika, ali i o vrijednosti prijateljstva.

U ovom komadu Gagarina igra glumac Đorđe Janković, Šmokljana glumi Aleksandar Runjić, Šmizlu Svjetlana Andrić, Biciklistu i Hektora Saša Terzić te Riplija, Mrvicu i Lajku glumica Aleksandra Spasojević. Lutke, kostim i scenografiju radila je Irina Somborac.

Sve pohvale idu ansamblu koji je dobro odigrao predstavu o Gagarinu, a posebno glumcu Đorđu Jankoviću, koji je sjajno animirao ovog neobičnog, šašavog psića. Vidi se da je ansambl zajedno sa režiserom Jovanom Caranom ovaj komad pripremao sa mnogo elana i ljubavi, jer ona odiše u svakom od likova na sceni.

Simpatičan detalj je što tokom predstave, kada Šmokljan slavi useljenje u novi dom, sa radija DPRS stižu čestitke.

Režiser predstave Jovan Caran, koji prvi put radi sa banjalučkim ansamblom, ranije je rekao da je njegov zadatak bio da tekst Berislava Blagojevića prevede na lutkarski jezik, a da pri tome zadrži suptilnu poetiku i metaforičnost ovog psa.

- Gagarin je lik koji lako može da bude i čovek. U stvari on i jeste metafora. Ovaj pas reflektuje sve naše strahove, ideje i karaktere, ljubomore i druge osobine. Nama je bilo važno da zadržimo tu suptilnu poetiku, da je razvijemo, da imamo i smešnih scena - objasnio je Caran.

O piscu

Komad je rađen po djelu banjalučkog književnika Berislava Blagojevića “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru” koje je objavljeno 2019. godine. Riječ je o djelu koje je uvršteno u lektiru za četvrti razred osnove škole. Poznata su nam i Blagojevićeva djela “Monument”, “Tiši od vode” te “Nostalgija o nepostojećem”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana