У Новом Граду изведена монодрама “Јефимија”

Срна
У Новом Граду изведена монодрама “Јефимија”

НОВИ ГРАД - У Новом Граду је изведена монодрама “Јефимија”, животна прича српске деспотице Јелене, мајке, прве српске пјесникиње, која је након што се замонашила добила име Јефимија.

То је прича о жени која је изгубила све што је имала, од породице, имања до државе.

Након смрти сина, изгубила је и супруга Угљешу, након чега се преселила на двор кнеза Лазара.

Упркос свим недаћама које су је задесиле, окренула се писању у којем је нашла утјеху, а њено најзначајније дјело је “Похвала кнезу Лазару”.

Јелену, жену деспота Угљеше Мрњавчевића, касније монахињу Јефимију и прву жену писца старе српске књижевности, на сцени је утјелотворила глумица Тијана Јовановић.

Јовановића је рекла је да јој је лик Јелене све мање изазован и прираста срцу.

“Постаје дио мене, али у току креирања ове улоге и представе било је веома турбулентно и то је нешто најтеже што сам радила до сада”, додала је Јовановићева.

Монодрама је рађена по тексту Звонимира Костића, у адаптацији Александра Васиљевића, а у режији Жељка Милошевића.

“Публика ме увијек пријатно изненади, сваки пут је јако пажљива, јако мирна, дише са мном и прати сваки мој покрет. Мислим да људе некако дотакне цијела ова прича и доста смо ми заборавили ко је била Јелена Мрњавчевић”, рекла је Јовановићева.

Представа повлачи паралелу између жена у том времену и жена данас, а Јефимија на крају представе даје у аманет шта би требало да чинимо.

Монодрама је изведена синоћ у амфитеатру Културно-образовног центра у Новом Граду под покровитељством начелника општине, а за публику је улаз био бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана