U Novom Gradu izvedena monodrama “Jefimija”

Srna
U Novom Gradu izvedena monodrama “Jefimija”

NOVI GRAD - U Novom Gradu je izvedena monodrama “Jefimija”, životna priča srpske despotice Jelene, majke, prve srpske pjesnikinje, koja je nakon što se zamonašila dobila ime Jefimija.

To je priča o ženi koja je izgubila sve što je imala, od porodice, imanja do države.

Nakon smrti sina, izgubila je i supruga Uglješu, nakon čega se preselila na dvor kneza Lazara.

Uprkos svim nedaćama koje su je zadesile, okrenula se pisanju u kojem je našla utjehu, a njeno najznačajnije djelo je “Pohvala knezu Lazaru”.

Jelenu, ženu despota Uglješe Mrnjavčevića, kasnije monahinju Jefimiju i prvu ženu pisca stare srpske književnosti, na sceni je utjelotvorila glumica Tijana Jovanović.

Jovanovića je rekla je da joj je lik Jelene sve manje izazovan i prirasta srcu.

“Postaje dio mene, ali u toku kreiranja ove uloge i predstave bilo je veoma turbulentno i to je nešto najteže što sam radila do sada”, dodala je Jovanovićeva.

Monodrama je rađena po tekstu Zvonimira Kostića, u adaptaciji Aleksandra Vasiljevića, a u režiji Željka Miloševića.

“Publika me uvijek prijatno iznenadi, svaki put je jako pažljiva, jako mirna, diše sa mnom i prati svaki moj pokret. Mislim da ljude nekako dotakne cijela ova priča i dosta smo mi zaboravili ko je bila Jelena Mrnjavčević”, rekla je Jovanovićeva.

Predstava povlači paralelu između žena u tom vremenu i žena danas, a Jefimija na kraju predstave daje u amanet šta bi trebalo da činimo.

Monodrama je izvedena sinoć u amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra u Novom Gradu pod pokroviteljstvom načelnika opštine, a za publiku je ulaz bio besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana